varningsikon

2018-08-13 07.56

Fortsatt eldningsförbud i Varbergs kommun

Eldningsförbudet ligger fortfarande kvar i Varbergs kommun. Från klockan 12:00 måndagen den 13 augusti är det fortsatt förbjudet att elda utomhus men det är okej att grilla på tomtmark och inom restaurangområde med släckutrustning till hands.

Läs mer

Sök

Upp för backen och mot 1600-talet

Redan som liten var jag med på dramatiserade visningar på fästningen och ett historiskt intresse började då gro inombords. Denna sommar blev det min tur att få jobba som feriearbetare på Varbergs fästning och själv få agera. Detta blev en sommar som jag alltid kommer att minnas.

Den sista entrén upp mot Varbergs fästning.

Den sista entrén upp mot Varbergs fästning.

Med inövade repliker nerpackade i min ryggsäck parkerade jag cykeln efter att ha gått förbi fästningsentrén. Med raska steg går jag upp för backen. Det känns som alla nya bedrifter börjar med en uppförsbacke. Som tur var slutade uppförsbacken, vilket den gjorde varje dag, med att möta ett urval av underbara arbetskamrater. En omställning till år 1612, genom att byta till fashionabla kläder, försöka ställa in sig på att vi nu var danskar (Halland var nämligen danskt på den tiden) samt att stryka ordet ”du” ur vårt ordförråd.

Min uppgift fick bli de högljudda rollerna, en självklarhet kan tänkas för de som känner mig. Dagen började titt som tätt med att jag stod bakom ett hörn väntandes iklädd soldatuniform, med musköt och en tung plåthjälm. Pulsen dunkade och jag var redo att hoppa fram så fort jag såg gruppen och skrika ”HALT” och skälla ut dem för att de var där och drällde runt.

Till en början vet jag inte om det var de eller jag som blev räddast av det plötsliga infallet. Efter att ha gjort det många gånger, då replikerna satt sig, vände det till slut, jag kände inte längre min dunkande puls i mitt bröst.

Jobbet var nämligen som uppförsbacken, det var ett jobb som krävde en full insats på stört, men det var också ett mycket roligt sådant. I slutet av backen fanns nämligen belöningen att ha riktigt roligt. Oron över missade repliker och vad de andra skulle säga var obefogad, då det istället blev något vi kunde skratta åt och bli stöttade till att fixa det nästa gång.

Man behövde också alltid vara beredd på det oväntade, när man plötsligt såg en klasskompis i visningsgruppen första arbetsdagen, att ha spindlar ovanför sig i tunnlarnas mörker eller då plötsligt ett barn börjar storgråta när man hoppat fram. Många komiska situationer fick jag vara med om och många nya lärdomar finns nu nerpackade i min ryggsäck för framtiden.


Max Thorsson

ikon

Kontakta oss

Feriesamordnare

Madeleine Hansson

076-898 86 95

madeleine.hansson@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter