varningsikon

2018-05-22 16.24

Eldningsförbud i Varbergs kommun  

Från och med den 23 maj klockan 08:00 råder det eldningsförbud i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Det varma vädret har gjort att det är mycket torrt i skog och mark och spridningsrisken vid en eventuell brand är stor. Eldningsförbudet gäller tillsvidare.

Läs mer

Sök

Roligt sommarjobb på Second Chance

Second Chance är en second hand-affär som ligger vid Lassabackarondellen, bakom Jet, Traktorvägen 4. Second Chance är ett samarbete mellan Pingstkyrkan i Varberg, LP-verksamheten och hjälporganisationen PMU. De säljer inte bara begagnade varor utan de jobbar även för att få en bättre och mer rättvis värld genom att hjälpa människor som hamnat i missbruk eller har det svårt på annat sätt.

Mitt namn är Alma Ingemarsson, jag är 17 år. Sommaren 2013 fick jag genom kommunen chansen att sommarjobba tre veckor på Second Chance. Det är jag väldigt glad över, för det var roligt och en bra erfarenhet.

Jag var inte ensam om att vara ny och sommarjobbare, det var två andra killar också. Alla hade sitt arbetsområde, personalen var indelad i små grupper och tog hand om antingen hushåll, kläder, barnkläder, dukar och gardiner, böcker eller leksaker. Sen var resten av arbetarna på antingen mekaniken eller i verkstan, endast män. De andra två killarna som sommarjobbade fick arbeta i verkstan och vara bärhjälp tillsammans med de andra männen.

Nöjd sommarjobbare. Här står jag, Alma Ingemarsson, utanför Second Chance.

Nöjd sommarjobbare. Här står jag, Alma Ingemarsson, utanför Second Chance. Foto: Adam Ingemarsson

Jag fick leksaksavdelningen helt för mig själv, fick mycket hjälp av arbetsledaren men kastades fort in i det och organiserade på mitt eget sätt. En av mina arbetsuppgifter var att städa på leksaksavdelningen ute i butiken, där det kunde vara kaos efter en säljdag när barnen har fått gå bananas med alla leksaker, isärplockade bilar, kulor och pärlor utspritt på golvet. Under säljdagarna stod jag även och vaktade tillsammans med en kollega vid provrummen, och höll ordning i butiken.

Med leksakerna var det så att antingen var det tomt eller så kom det in massor på en och samma gång. Allt som kommer in ska prismärkas och ut i butik så fort som möjligt. Om något är lite trasigt, så fixar de på verkstan eller mekaniken till det. Man kunde få in många roliga saker, det var också lite kul att testa om sakerna funkade. Man fick verkligen leka på jobbet!

En dag på jobbet kunde se ut så här: Man kom dit vid åtta-tiden, började jobba lite sakta. Klockan nio var det dags för frukost, en bra förmån att få det på jobbet. Prata och umgås lite med kollegorna. Second Chance-samarbetet är till för att hjälpa folk och det visas också tydligt på vilka som jobbar där. Där finns före detta kriminella, missbrukare, arbetslösa, funktionshindrade och kristna människor. Alla respekterar varandra, även om man inte är troende och har olika förutsättningar. Tillsammans med alla dessa olika personligheter blir det en så bra blandning av människor att alla samarbetar, det blir en trevlig stämning och eftersom alla är duktiga på olika saker och har olika kunskaper så är inget omöjligt.

Innan man går och jobbar igen så berättar någon av arbetsledarna en egen historia eller något för att i slutet få en moralisk punkt. Ofta handlar det om hur man ska leva för att må bättre, som att man ska förlåta varandra eller att våga stå för något.

Sen får vi alla gå och jobba igen. Man städar då på sina respektive avdelningar, jag på min leksaksavdelning. Man fortsätter prissätta och få ut allt så fort som möjligt från lagret till butiken. När jag var färdig brukade jag fråga de andra om jag kunde hjälpa till med något, på det sättet fick jag samtidigt chansen att lära mig deras sätt att prissätta och organisera. Dessutom var det kul att ha något att göra istället för att bara rulla tummarna, det fanns alltid någonting att göra!

Alma Ingemarsson

leksaker

Leksaksavdelningen. Det kunde bli riktigt stökigt efter att barnen hade varit där och röjt efter en säljdag. Foto: Alma Ingemarsson

ikon

Kontakta oss

Feriesamordnare

Madeleine Hansson

076-898 86 95

madeleine.hansson@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter