varningsikon

2018-05-22 16.24

Eldningsförbud i Varbergs kommun  

Från och med den 23 maj klockan 08:00 råder det eldningsförbud i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Det varma vädret har gjort att det är mycket torrt i skog och mark och spridningsrisken vid en eventuell brand är stor. Eldningsförbudet gäller tillsvidare.

Läs mer

Sök

En resa på ”Galten"

Tack vare kommunen fick jag i tre veckor arbeta på Galtabäcksskeppet, som ligger vid barnens badplats i hamnen. En resa genom medeltidens båt- och vikinga-kultur som var både otroligt fascinerande och rolig att åka med

Vår främsta arbetsuppgift var att guida och segla med besökare som ville åka med i våra båtar. Beroende på väder och vindtryck skulle turen ta runt 60 minuter. Vi började med att lossa båtarna för att sedan ro ut ur hamnen mot Fästningen och Skrivareklippan. Om det blåser tillräckligt kan man hissa segel och få rikligt med fart i båten. Är det stark motvind finns det även en elmotor i standby-läge tillgänglig som hjälpmedel.

seglingstur

Daniel Darwiche, Karl Berntsson och Frans Källgård. Fotograf: Roger Larsson

Målet är alltid att besökaren ska få en rolig, tillfredsställande upplevelse, precis som vi i personal. Vill man åka igen så är man alltid välkommen åter!

Andra uppgifter var bland annat att sköta och hålla rent i båtarna, samt annonsering och broschyrutdelning i staden.

Besättningen består av Gast och Skipper samt passagerare. Skippern är den som bestämmer och styr båten i aktern, med hjälp av en eller flera gastar. Skippern skall ha avlagt Förarintyg och precis som gastarna genomgått utbildning i sjömanskap, segling, säkerhet och rodd. Vi som jobbade hade chansen att ta Förarintyg om vi ville.

Lägger till med båten

Frans Källgård, Daniel Darwiche, Roger Larsson och Karl Berntsson. Fotograf: Roy Magnusson

Jobbet kräver även att man lär sig om livet på medeltiden, namn på olika båttyper (såsom Färöing och Nordlandsbåt) och en hel del båt termer. Båtarna vi seglade på heter Astrid, Kultingen och Galtabäcksskeppet som tar upp till 10 pers inkluderat Gast och Skipper.

Kort sagt var dessa veckor väldigt berikande, med många nya människor, roliga upplevelser och mycket skratt.

Skriven av Daniel Darwiche

ikon

Kontakta oss

Feriesamordnare

Madeleine Hansson

076-898 86 95

madeleine.hansson@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter