Sök

Färger

Varbergs kommuns färgpalett består av färger hämtade från kommunvapnet samt från havet, stenen och Vision 2025.

Vår färgpalett bildar en färgstark helhet. Färgerna har egenskaper som gör att de fungerar lika bra var för sig som tillsammans. Alla färger utom visionsorange finns i en mörkare och en ljusare nyans.

Vår identitet är färgstark, men vi blandar inte våra färger hur som helst. Till en mindre produkt, som en broschyr, en annons eller en profilprodukt, väljer vi en huvudfärg. I ett stort dokument med många kapitel kan varje kapitel få en egen huvudfärg. Varje huvudfärg används ihop med sin egen komplementfärg. Grundregeln är att vi använder de definierade färgkoderna i 100 % för att få rätt nyans. Undantagsvis kan färgerna användas i lägre procentgrad för att skapa opacitet och därmed upplevas ljusare.

Färgskalor

Färger definieras olika beroende på vilket medium de används i:

PMS (pantoneskalan) ska du använda när det är viktigt med en exakt färgåtergivning, som för exempelvis brevpapper och visitkort.

CMYK (cyan, magenta, gult, svart) är det vanligaste sättet att definiera färger för trycksaksproduktioner.

RGB (rött, grönt, blått) är skalan som används vid digitala produktioner, som till exempel powerpointpresentationer.

HEX (hexadecimalt) är webbproducenternas skala.

Färgade cirklar med färgkoder i pms, cmyk, rgb och hexadecimaler

Huvudfärgerna används för att färglägga tonplattor och texter. De utgör grunden i vår identitet och används alltid i större mängd än komplementfärgerna. Komplementfärgerna används när vi behöver en större färgpalett, till exempel när vi skapar mönster, informationsgrafik och grafer.

Fem cirklar färgade i huvudfärgerna rött, grönt, orange, blått och grått kombinerat med deras respektive komplementärfärger

Pappersval för trycksaker

Alla papperstyper har både möjligheter och begränsningar. Välj om möjligt ett miljögodkänt papper med egenskaper som är viktiga för just din trycksak.

Obestruket

Ger ett varmare och personligare intryck men sämre kontrast. Kostar oftast mindre än bestruket papper. Bra styvhet. Ett kritvitt, obestruket papper fungerar bra.

Bestruket

Bestrykningssmet läggs på vid tilverkningen vilket ger en jämn och fin pappersyta, bra bildtryck och färgåtergivning samt bra kontrast i trycket. Det är arkivbeständigt och kan lamineras. Ett kritvitt, högbestruket, halvmatt (silk) papper fungerar bra. Finns även matt bestruket (mindre glans) och glättat bestruket (högre glans).

Pappersvikter

Välj gramvikt efter ändamål, här är några riktlinjer:

Brevpapper 90–110 g
Inlaga broschyr 130–170 g
Omslag 250–300 g
Informationsblad 170–250 g

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter