Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-03-09

Nu lanseras vår handbok för sociala medier

Hur lyckas man i sociala medier? Och vad måste man absolut tänka på när man startar ett nytt konto i kommunens regi? Handboken riktar sig till anställda men är öppen för vem som helst att läsa.

Skylt som visar Facebooks kända ikon med tumme upp, samt texten Like

Foto: Facebook like av Global Panorama (CC BY-SA 2.0)

Varbergs kommuns handbok för sociala medier

Handboken är indelad i fyra avsnitt och innehåller en blandning av goda råd, praktiska tips och riktlinjer. En härlig blandning av grundläggande baskunskaper om vad sociala medier är för något, praktiska detaljer kring hur de fungerar rent administrativt och vilka lagar och regler vi som kommun har att förhålla oss till.

Riktar sig till kommunens anställda

Den riktar sig främst till medarbetare i Varbergs kommun men är öppen för alla att läsa. På det sättet möjliggör vi att den kan komma till nytta för fler än oss själva samtidigt som den är lätt tillgänglig. Men också ett sätt för att många ska kunna komma med förslag och idéer kring hur den kan förbättras. Både inom och utanför den egna organisationen.

Sociala medier, eller digitala medier som de också ofta kallas, är ingen fast vetenskap. Den tekniska utvecklingen går snabbt och människors användning och förhållande till dessa kommunikationsnätverk förändras också snabbt. Av just den anledningen ser vi handboken som "ett levande dokument" som ska uppdateras kontinuerligt.

Webbformat (html) istället för dokument

Varbergs kommuns handbok för sociala medier blir först ut, som denna typ av publikation, att i första (och enda) hand publiceras i webbformat. Alltså som vanliga webbsidor (html). Vanligt är fortfarande annars att man gör en trycksak och sedan distribuerar den digitalt som pdf-dokument. Av kostnadsskäl blir de sällan reviderade och därför inaktuella efter ett tag.

Handledningar som trycksak kan vara en bra idé i vissa lägen. Men i de allra flesta fall är det långt ifrån optimalt. I det här fallet vill vi såklart kunna bädda in videos, statusuppdateringar och länka vidare till olika resurser. Men framför allt är det snabbt, lätt och billigt att göra uppdateringar och tillägg jämfört med en tryckt handbok.

Fler exempel på sådant som traditionellt är i dokumentformat eller trycksaker, men som ovandlats till webbformat, är att vänta framöver.

Inspiration från kollegorna i Malmö stad

Inspiration till både innehåll och struktur har hämtats från Malmö stad som också publicerar sin handbok lätt tillgänglig på sin publika webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om författaren

Mattias Skoog arbetar som webbstrateg på kommunkansliet. Det innebär att han utvecklar och driver frågor kring kommunens publika webbplatser, intranät och närvaron i sociala medier. Du kan nå honom exempelvis via e-post: mattias.skoog@varberg.se eller Twitter: @therealskooglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utvecklingsblogg för varberg.se

Här berättar vi om arbetet med Varbergs kommuns största och viktigaste kommunikationskanal - varberg.se. Men även om organisationens intranät och vår närvaro i sociala medier. Och alla är välkomna att diskutera hur vi tillsammans kan utveckla de digitala kanalerna. Till utvecklingsbloggens startsida.

ikon

Senaste inläggen