Sök

2017-03-06

Minst 77 gånger snabbare meny

En kort och ganska nördig bloggpost om att webbplatsen har fått en ny och snabbare navigeringsmeny. Närmare bestämt 77 gånger snabbare enligt våra mätningar.

Animering som visar hur den nya sidomenyn på webbplatsen fälls ut och in

Till utseendet är det endast en mindre förändring som gjorts. I den övre nivån av kategoristrukturen har texten fått en lätt fetmarkering. Något som hjälper till att tydliggöra vilken del av strukturen som sidorna tillhör. I övrigt är utseendet detsamma som tidigare.

Dynamisk meny

Den största märkbara effekten av uppdateringen är troligen hastigheten och prestandan. Tidigare laddades menyn in på nytt för varje sidbesök och varje klick i trädstrukturen. Numera laddas även undersidor in vilket gör att du som besökare kan utforska mer av strukturen utan att behöva ladda in nya sidor först.

Det tillsammans med att laddningstiden för enbart sidomenyn minskats från (i snitt) 155 milisekunder till (i snitt) 2 millisekunder gör att vi har förbättrat webbprestandan ganska rejält. 77 gånger snabbare i en rak jämförelse. Men då menyn inte behöver laddas lika många gånger som tidigare så blir det i praktiken långt mycket mer (77 * antalet sidor som inte behöver laddas in, om de inte besöks).

Ytterligare förbättring för framtiden

Den nya menyn innehåller ytterligare en användbar förbättring för oss som arbetar med varberg.se. Något som snart kommer till användning i samband lanseringar av nytt innehåll på webbplatsen. Och det är möjligheten att peka ut nya startnoder för det vi internt kallar för "temawebbar". Den som är nyfiken på vad det är, kommer att kunna läsa mer om det inom kort :)

Om författaren

Mattias Skoog arbetar som webbstrateg på kommunkansliet. Det innebär att han utvecklar och driver frågor kring kommunens publika webbplatser, intranät och närvaron i sociala medier. Du kan nå honom exempelvis via e-post: mattias.skoog@varberg.se eller Twitter: @therealskooglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utvecklingsblogg för varberg.se

Här berättar vi om arbetet med Varbergs kommuns största och viktigaste kommunikationskanal - varberg.se. Men även om organisationens intranät och vår närvaro i sociala medier. Och alla är välkomna att diskutera hur vi tillsammans kan utveckla de digitala kanalerna. Till utvecklingsbloggens startsida.

ikon

Senaste inläggen