Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-09-14

Vårt salladsbord

sallad 1

Vi vill berätta lite om salladsbuffén på PS-skolan.

Varannan dag gör vi pizzasallad på 30 kg vitkål, pizzasallad är alltid populärt och går åt som går åt som smör i solsken dag efter dag. Rivna morötter är också populärt, det går åt ungefär 12 kg per dag, dessutom är det klimatsmarta val att använda våra svenska vintergrönsaker som vitkål och morötter.

Vi strimlar också ca 10 kg isbergssallad eller salladskål per dag, det är många som tycker om den rena enkla smaken. Ibland är det lättare att få barn och ungdomar att äta sallader som inte är blandade, men det ska finnas båda delar på buffén.

isbergssallad

Bönor ska också finnas med som ett alternativ på salladsbordet. Det är nyttig och bra mat och eftersom vi har många vegetarianer och flera veganer som äter i skolmatsalen så kan de öka sitt proteinintag med goda och mättande bönsallader. Ca 5 kg bönor går åt varje dag. Det finns också en salladsdressing som eleverna kan ta för sig av. Den görs på 2-3 liter mejeriprodukter och olika smaksättningar.


sallad 2

Ren grönsallad, rårivna morötter och pizzasallad finns varje dag på salladsbordet. Även bönor och en dressing är obligatoriskt och utöver det kan vi låta fantasin spela och ta ut svängarna med t.ex olika kokta grönsaker, blandade sallader med couscous eller bulgur, inlagd gurka, rostade rotfrukter och mycket mer.

Det kan också bli en pastasallad eller potatissallad, ibland med korvslantar om det har blivit över från gårdagens servering.

Under vintern köper vi inte tomat och gurka eftersom de grönsakerna inte innehåller så mycket näring utanför säsong.

Hälsar Köket på PS.

Om författaren

Sophia Ånhed arbetar som verksamhetsutvecklare på Varbergs kommuns kost- och städenhet.

Sophia Ånhed
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar


Måltidsbloggen

Här berättar vi om arbetet bakom alla måltider som dagligen serveras inom kommunen. Till matgäster i hela åldersspannet mellan 0 till 100! Genom måltidsbloggen kommer du att kunna följa vad som händer på planeringskontoret, i köken, själva måltidsupplevelsen och annat som pågår i vår vardag.

Till måltidsbloggens startsida.

ikon

Senaste inläggen