varningsikon

2020-04-01

Information med anledning av corona/covid-19

Varbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19. Vi samverkar med Länsstyrelsen och andra myndigheter samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2016-10-14

Specialkosthantering på Peder Skrivare

ps1

Varje dag lagar vi på PS-köket mat till cirka 2,500 barn och vuxna på förskola och skola. Vi servar alltifrån små förskolebarn till gymnasielever och vuxna på kommunens skolor i centralorten.

ps2

Idag finns det ganska många matallergier i vårt samhälle och det avspeglas såklart i våra skolmatsalar. Det vanligaste är glutenintolerans och mjölkallergier men vi lagar också mat till dem som inte tål eller klarar att äta till exempel lök, morötter, korv, rött, fisk, potatis, baljväxter, soja, soppa, citronsyra, majs,
kyckling, vete, matolja, ananas, kokos, paprika, vitlök med mera, samt kombinationer av olika livsmedel. Vad gäller nötter har vi nolltolerans i kommunens kök och i PS-köket hanterar vi inte heller ägg då dessa två födoämnen kan innebära livsfara för vissa människor.

Ungefär 10 % av våra gäster/kunder har någon form av allergi, överkänslighet eller intolerans mot olika typer av livsmedel så de flesta dagarna är det full aktivitet i dietköket. Då gäller det att vara noggrann med förarbete och planering så att alla ska få säker mat varje dag. Det är många grytor och kantiner som ska hållas reda på.

Här lagas också lunch till dem som väljer att äta vegetarisk eller vegankost och på grundskolorna och förskolorna kan barnen göra etiska kostval som att välja alternativ till griskött i sin kost.

 

ps3

När skåpen har gått iväg så behöver man pusta ut och ta en frukt innan planeringen inför nästa dag tar vid.

Om författaren

Sophia Ånhed arbetar som verksamhetsutvecklare på Varbergs kommuns kost- och städenhet.

Ikon för att visa att användarbild saknas
Kommentarer
 1. Marja Åkesson
  Jag vet vilket jobb och vilket ansvar ni har. Ni är guld värda!!
  # 16
  söndag, 16 oktober kl. 19:31
 2. Lilly Bartholdsson
  Ni är fantastiska som klarar av att hålla all grytor igång,så viktigt att inget blir fel .En stor eloge till er!!!!!!
  # 1
  söndag, 16 oktober kl. 18:41
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar


Måltidsbloggen

Här berättar vi om arbetet bakom alla måltider som dagligen serveras inom kommunen. Till matgäster i hela åldersspannet mellan 0 till 100! Genom måltidsbloggen kommer du att kunna följa vad som händer på planeringskontoret, i köken, själva måltidsupplevelsen och annat som pågår i vår vardag.

Till måltidsbloggens startsida.

ikon

Senaste inläggen