Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2016-10-04

Skördefesten Mickelsmäss

Mickelsmäss

Vår nyaste förskola Trönningebjärs har firat in hösten med skördefesten Mickelsmäss.

Hösten är ju skördens tid då vi verkligen kan avnjuta många härliga grönsaker, rotfrukter och såklart frukt. Våra barn här på förskolan har hjälpt till att pynta Torget med fina frukter i papier maché.

Till lunch blev det hemlagade pannbiffar med gräddsås, skinnpotatis och lingon. Susan
och Carina hade gjort bland annat svartkål och svartrot till salladsbordet som barnen fick smaka. Det var populärt. Vecka bjöd också på morotstzatziki, pumpasallad och en gammeldags Grönsakssoppa med hembakat lantbröd. Vi avslutar Mickelsmäss på fredag med en mumsig Pytt i panna med gulbetor, polkabetor och rödbetor i en härlig kavalkad med morötter i alla möjliga färger.

I det gamla svenska bondesamhället var mickelsmäss en av de största helgerna på året. Detta berodde på att skörden var bärgad vid denna tid. Mickelsmäss inföll då förråden var fyllda av mer mat än någon annan tidpunkt på året.

Om författaren

Sophia Ånhed arbetar som verksamhetsutvecklare på Varbergs kommuns kost- och städenhet.

Ikon för att visa att användarbild saknas
Kommentarer
  1. Anette Sandahl
    Vilket jättefint blogginlägg. Härliga bilder och inspirerande text!
    # 1
    fredag, 7 oktober kl. 12:32
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar


Måltidsbloggen

Här berättar vi om arbetet bakom alla måltider som dagligen serveras inom kommunen. Till matgäster i hela åldersspannet mellan 0 till 100! Genom måltidsbloggen kommer du att kunna följa vad som händer på planeringskontoret, i köken, själva måltidsupplevelsen och annat som pågår i vår vardag.

Till måltidsbloggens startsida.

ikon

Senaste inläggen