Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-04-27

Dietmatlagning på Östergården

spisen

Denna vecka tänkte vi bjuda in till hur en dag med dietmatlagning kan se ut på Östergården.

Dagen börjar med att maträtten som serveras till skolor och förskolor tillagas. Då har man dagen innan gått igenom de listor där vi har uppskrivet vilka, och hur många specialkoster vi har på respektive skola/förskola, och förberett med kantiner och grytor. Ibland kan man ”lägga ihop” olika specialkoster, och tillaga dem tillsammans i samma gryta, men oftast så blir det en gryta för varje specialkost. Skall vi tex laga Korv Stroganoff så har vi en gryta för de barn som inte äter fläskkött, en gryta för dem som inte tål mjölkprotein och laktos, en gryta för dem som inte tål tomat osv. En del barn är allergiska mot väldigt många saker, och då får de barnen alltid en egen gryta. Ibland blir det väldigt många grytor på spisen….

är markerar vi

Här markerar vi varje dag vilka dieter som behövs göras nästkommande dag. Det här är en lista från en av våra skolor.

När maten till skolor och förskolor är färdigt, så påbörjas nästa maträtt, om man inte redan har börjat med den. Våra boende på äldreboendet har möjlighet att välja mellan den mat som serveras till skolor/förskolor, och en annan maträtt som är mer baserad på klassisk husmanskost.

Specialkosterna till våra äldre gäster ser lite annorlunda ut, än specialkosterna till skolorna. Vi många boende som behöver konsistensanpassad kost. Det innebär t ex att man ibland behöver ”grovpaté”, vilket innebär att man har viss tuggförmåga, men inte klarar av att tugga stora och hela bitar kött, men t ex köttfärslimpa eller falukorv går bra. 

Soppa mixar vi själva till timbalkost.

Soppa mixar vi själva till timbalkost.

Andra behöver ”timbalkost”; då har man mycket nedsatt tuggförmåga. Då behöver man ha helt slät mat, utan hårda bitar i.

Vi använder till stor del utav färdiga timbaler och grovpatéer, som vi köper via en leverantör, och smaksätter sedan dessa med en sås etc. men vissa maträtter anpassar vi själva konsistensen till våra kunder genom att mixa, t ex soppor.

timbal

Så här ser de färdiga timbalerna ut, här är det färsbullstimbaler och ärttimbaler som serveras.

Till timbalkosten ingår det potatismos, men även många andra utav våra boende föredrar det framför kokt potatis, ris eller dyl. Varje vecka gör vi potatismos på mellan 70-100 kg potatis, också beroende på vilken mat som serveras.

Mos

Moje i färd med att göra dagens potatismos

När dagens mat är serverad, är dags att börja planera inför morgondagen, och vilka specialkoster som behöver tillagas då.

Till våra äldre gäster ingår det även dessert till lunchen, och vi lagar också kvällsmat till dem. De rätterna skall också konsistensanpassas till dem som behöver det. Det blir några specialkoster varje dag…

planering

Här står Sara och skriver lappar till våra äldreavdelningar. Lapparna som hänger på väggen är vårt underlag för dieterna till avdelningarna.

Varje dag tillagas det runt ca 200-250 dieter i köket på Östergården, lite beroende på vad det är för maträtt som serveras den dagen. Vissa dagar kan det nog totalt bli ca 300 dieter, med två lunchalternativ, dessert och kvällsmat inkluderat.

Hälsar personalen på Östergårdens kök

Om författaren

Sophia Ånhed arbetar som verksamhetsutvecklare på Varbergs kommuns kost- och städenhet.

Sophia Ånhed
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar


Måltidsbloggen

Här berättar vi om arbetet bakom alla måltider som dagligen serveras inom kommunen. Till matgäster i hela åldersspannet mellan 0 till 100! Genom måltidsbloggen kommer du att kunna följa vad som händer på planeringskontoret, i köken, själva måltidsupplevelsen och annat som pågår i vår vardag.

Till måltidsbloggens startsida.

ikon

Senaste inläggen