Sök

Inge - kock

”Det är guld med alla människor man träffar.”

Porträttbild

År i yrket: 21, varav tre i Varbergs kommun.

Utbildning: Självlärd. Jag har jobbat många år i hotellbranschen där jag startade som allt-i-allo och avslutade som köksmästare.

Hur vill du beskriva ditt jobb?
Jag arbetar som kock i kommunens pooltjänst, det betyder att jag rycker in som vikarie när någon är ledig, sjuk eller på utbildning.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det är variationen – att träffa olika människor, vara på olika ställen och ha blandade arbetsuppgifter. Det funkar grymt och är helt rätt för mig. Jag känner mig alltid väldigt välkommen, kollegorna blir glada när jag dyker upp och det smittar av sig till mig.

Vad tycker du om att jobba i kommunen?
Bara positivt – jag är supernöjd och tycker att det är en bra arbetsgivare. Det är ordnade former, bra arbetstider och i poolen får jag variation. Jag trivs! Dessutom är det bra personalförmåner med friskvårdsbidrag, arbetskläder och bra skor – sådant sköts på ett bra sätt. Jag tycker också att det är guld med alla människor man träffar, det gör du inte överallt som kock. Här får man möta så många olika yrkesgrupper och folk med olika erfarenheter – det är givande och intressant.

Något som är mindre bra?
Inget jag kan komma på.

Vilka egenskaper har du störst nytta av?
Att jag är ödmjuk, glad och social. Jobbet handlar mycket om samarbete och det fungerar grymt inom kommunen, alla är schyssta och hjälps åt på ett väldigt bra sätt. Jag har nytta av att jag kan ta de flesta sorters människor, det är därför jag trivs så bra i poolen – jag tycker om alla jag har träffat och det finns fortfarande väldigt många ställen jag inte varit på.

Hur bidrar du som kock till Varbergs vision?
Det är helt självklart att vi ska leva upp till verksamhetsidén i visionen och ha fokus på dem vi jobbar för. Detta är ju ett serviceyrke, det tänker jag mycket på, och jag levererar genom att laga väldigt bra mat, vara lyhörd och lyssna på vad folk vill ha. Jag ser ju också runtom mig att folk som jobbar här är jättedrivna och brinner för det de gör. Och hållbarheten finns med på massor av sätt, både vid inköp, vad vi lagar och hur vi använder råvaror. Ett exempel är att rotfruktsskalen inte slängs utan tas tillvara och rostas på låg temperatur – jättegott! Sedan skulle jag gärna gå en kurs i vegetarisk matlagning, för där tycker jag att vi behöver mer kunskap för att kunna bli bättre.

Hur har du utvecklats i ditt jobb?
Jag har vuxit som person och blivit mer självsäker. Genom alla möten med nya människor och ställen har jag både fått bättre självkänsla och självförtroende. Rent konkret har jag gått från ett litet kök till att lära mig krydda en 200-litersgryta, fixa 100 liter sås och laga 70 kg potatismos. Dessutom som en del av ett team. Det har nästan varit som att börja om, jag har verkligen fått lära nytt och har utvecklats jättemycket.

Vad har du för möjligheter till fortsatt utveckling?
Det finns massor av kurser som man kan söka om man är intresserad, så det är klart att jag kan fortsätta utvecklas. Någon gång kanske man också kommer till en punkt där man vill söka en annan tjänst och kommunen är ju en stor arbetsplats.

Vad är en riktigt bra dag på jobbet för dig?
Alla dagar är bra! Kanske ska jag till exempel till Östergården, då vet jag att ett stort kök med goa människor väntar och att det blir mycket att göra hela dagen. Jag jobbar från sju till halv fyra utan några dödstunder – jätteskönt! Vi har olika turer i köket, jag kan hamna vid stora grytan, köra utskick, vara i matsalen eller sköta disk. Det går på rull, är mycket skratt och alla kommunicerar med varandra. Om något skiter sig räddar vi det tillsammans och även om det kan vara jobbigt har vi väldigt roligt – där har du en vanlig dag!

Vad är du mest stolt över i ditt jobb?
Jag är superstolt över att kunna säga att jag jobbar för kommunen och lagar hållbar mat från grunden, med väldigt bra råvaror. Jag blir skitirriterad när någon säger att skolmaten inte är bra, jag tror att vi överlag håller väldigt hög kvalitet.

Finns det något du tror att andra inte vet om ditt yrke?
Kanske att man som kock i kommunen inte bara står i köket och lagar mat. Det ingår väldigt mycket sociala kontakter eftersom vi ofta är ute i matsalen och möter dem vi lagar för. Jag träffar kunder och gäster i alla åldrar; förskolebarn, skolelever, vårdpersonal och pensionärer som kommer till kommunens restaurang. Det är väldigt kul att se själva resultatet och få feedback på det man gjort.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter