Sök

Varberg Sessions

Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka, föreläser på Varberg Sessions 3.

Fredrika Friberg, stadskreatör från Nacka, inspirerade hela publiken vid Varberg Sessions #03.

Varberg Sessions är en dag med inspirerande föreläsningar av nyckelpersoner inom stadsutveckling och arkitektur. 
2018 var det dags för Varberg Sessions #03 med temat: Att mötas i staden!
Längst ner på den här sidan kan du titta på filmer från föreläsningarna.

Vikten av mötesplatser

Möjligheten att mötas är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Goda offentliga mötesplatser motverkar segregation och främjar social hållbarhet, välbefinnande och folkhälsa. Att skapa platser i staden som tillhör alla är en av de viktigaste uppgifterna för de som arbetar med stadsutveckling.

Men hur gör man det?
En minst sagt angelägen fråga i Varberg där flera stora stadsutvecklingsprojekt ska genomföras – däribland stadsdelen Västerport. Vi är därför extra stolta över våra föreläsare som kom till Varberg Sessions #03 den 1 februari 2018:

Årets samhällsbyggare

Monica von Schmalensee, Arkitekt/Partner White, är handplockad att som enda icke-brittiska representant ingå i det råd som ska hjälpa Londons borgmästare attgöra Englands huvudstad mer inkluderande. 2016 utsågs hon till Årets Samhällsbyggare på grund av sitt starka engagemang inom arkitektur, stadsutveckling och hållbarhet. Monica är också en av grundarna till Sweden Green Building Council.

Sveriges enda stadskreatör

Fredrika Friberg är stadskreatör i Nacka kommun.Som en av initiativtagarna till konceptet Konsten attskapa stad är hon den främsta inspiratören och  drivkraften bakom de nya arbetssätt som präglar hela stadsutvecklingen i Nacka idag. Konsten att skapa stad står för medskapande, konst, kultur, konstnärlig kompetens som resurser för ökad innovationskraft och hållbarhet i stadsutvecklingen.

Dagens moderator var Rudolf Antoni, vice vd på Fastighetsägarna GFR och en av Sveriges drivande röster inom stadsutveckling. Han är bland annat författare till boken "Utvcekla din stad - en guide för städer med ambitioner".

Visa på möjligheter

 Syftet med Varberg Sessions är att inspirera och visa på möjligheter och alternativ. Att i visionens anda uppmuntra till nytänkande, framåtanda, mod och kunskap – egenskaper som är viktiga för förtroendevalda politiker och tjänstemän när det gäller att planera och skapa framtidens Varberg.

Målgrupp för Varberg Sessions #03 var främst politiker och tjänstemän i Varbergs kommun, aktörer i bygg- och fastighetsbranschen i Västsverige samt företagare i Varberg. Ett antal biljetter  lottades ut till Campusstudenter och kommunivånare.

Kommunalråden Jana Nilsson och Lotta Stenkil samt kommundirektör Carl Bartler hälsade  gästerna välkommen till Sessions #03.

Kommunalråden Jana Nilsson och Lotta Stenkil samt kommundirektör Carl Bartler hälsade gästerna välkommen till Sessions #03.

Varberg Sessions #02

Temat för Varberg Sessions #02 var "Att bygga stad". Året var 2016 och inbjudna förläsare var Göran Cars, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter. Inför en fullsatt Nöjeshallen berättade de om sin syn på hur man bygger en stad som är ändamålsenlig, hållbar - och vacker! Mark Isitt, journalist, författare och debattör med stadsplanering och arkitektur som specialområde, var moderator.

Varberg Sessions #01

Allra första Varberg Sessions gick av stapeln 2015. Inbjudna talare var före detta kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och professor Åke E. Andersson som berättade de om hur Malmö lyckades med sin förvandling från nedgången industristad till Sveriges förebild när det gäller stadutveckling.


ikon

Kontakta oss

Kommunikationsansvarig

Cecilia Werner

Stadsutvecklingsprojektet

0729-73 28 82

cecilia.werner@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter