varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Varberg Sessions

Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad, på scen.

Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad, om bilens plats i framtidens stad.

Den 15 januari 2020 slogs dörrarna upp för Varberg Sessions #04. Socialantropolog Viktoria Walldin från White Arkitekter och Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad, föreläste om framtidens städer.
I en fullsatt Nöjeshallen satt företagare, studenter, politiker, tjänstemän, Varbergsbor och representanter från bygg- och fastighetsbranschen.

Här kan du titta och lyssna på förläsningarna!

Porträttbilder på Viktoria Walldin och Alexander Ståhle

Viktoria Walldin och Alexander Ståhle.

Varberg Sessions #04 hade temat "Den delande staden". Idag vill allt fler bo i städer. Människor och bilar ska samsas på samma yta. Så hur bygger vi våra städer så att de matchar hur människors behov faktiskt ser ut?

Viktoria Walldin pratade om stadsutveckling ur ett socialt perspektiv. Hur kommer det sig till exempel att unga flickor inte tar plats i offentliga miljöer på samma sätt som unga pojkar? Och vad är det som får människor att vilja vara på en plats?

Alexander Ståhle gav en inblick i bilens århundrade och vilka konsekvenser vi har av att våra städer är uppbyggda runt och för bilen. Att det idag är faktorer som gångavstånd och bilfritt som gör bostadsområden attraktiva, och att bland annat digitaliseringen gör att vi står inför enorma förändringar. Har bilen ens en framtid, mer än som en hobby?

Dagens moderator var Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv. Han var moderator även på Varberg Sessions #03 och är själv en av Sveriges drivande röster när det gäller stadsutveckling.

Mer bilder från Varberg Sessions #04 finns här.

Kunskap och mod

Varberg Sessions är en dag med inspirerande föreläsningar av nyckelpersoner inom stadsutveckling, arkitektur och samhällsplanering. Syftet med Varberg Sessions är att inspirera och visa på möjligheter och alternativ. Att i visionens anda uppmuntra till nytänkande, framåtanda, mod och kunskap – egenskaper som är viktiga för både politiker och tjänstemän när det gäller att planera och skapa framtidens Varberg. 

Varberg Sessions #03

Förra omgången av Sessions ägde rum 2017. Temat var "Att mötas i staden" och handlade om goda offentliga mötesplatser och om hur det viktigt det är att skapa platser i staden som tillhör alla.
Föreläste gjorde Monica von Schmalensee, arkitekt och en av grundarna till Sweden Green Building Council, och Fredrika Friberg, Sveriges enda stadskreatör. Moderator var Rudolf Antoni, då vice vd på Fastighetsägarna GFR och bland annat författare till boken "Utveckla din stad - en guide för städer med ambitioner".

Kommunalråden Jana Nilsson och Lotta Stenkil samt kommundirektör Carl Bartler hälsar gästerna välkomna

Kommunledningen hälsar gästerna välkommen till Sessions #03.

Varberg Sessions #02

Temat för Varberg Sessions #02 var "Att bygga stad". Året var 2016 och inbjudna förläsare var Göran Cars, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter. Inför en fullsatt Nöjeshallen berättade de om sin syn på hur man bygger en stad som är ändamålsenlig, hållbar - och vacker. Mark Isitt, journalist, författare och debattör med stadsplanering och arkitektur som specialområde, var moderator.

Varberg Sessions #01

Det allra första Varberg Sessions gick av stapeln 2015. Inbjudna talare var före detta kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och professor Åke E. Andersson. Tillsammans berättade de om hur Malmö lyckades med sin förvandling från nedgången industristad till en förebild när det gäller stadutveckling.

ikon

Kontakta oss

Kommunikationsansvarig

Cecilia Werner

Stadsutvecklingsprojektet

0729-73 28 82

cecilia.werner@varberg.se

Självservice & blanketter