varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Första parkett på Briggen

Längst uppe på P-huset Briggen har man den bästa av utsikter. Nu planerar vi en riktig utsiktsplats i nordvästra hörnet, där man kommer kunna följa bygget av etapp 1.

Ända sedan kommunen fattade beslutet om att skapa en ny stadsdel i Varberg, så är det hit kommunikatörer, medarbetare och andra gått för att få en bra bild över området. För här har man verkligen en hänförande utsikt – åt alla håll.

Till sist föddes tanken: Borde vi inte göra en trevlig utsiktsplats?
Och det är precis vad som nu är planerat.
I nordvästra hörnet finns redan nu en mindre bilfri yta. Denna plats kommer bli större och skärmas av.

Havstema

Det är Varbergs fastighetsbolag (VFAB) som äger p-huset. Deras kulturgeograf Lina Persson och kommunens landskapsarkitekt Pär Selander skissar just nu på hur man skulle kunna utforma platsen.
Skisserna är inte färdiga, men det lutar åt ett havstema.
-På VFAB håller vi just nu på att se över p-husen, hur vi kan göra dem trevligare, få fler att använda dem och bidra till upplevelsen av staden, berättar Lina.
-Varje p-hus har ett eget, men kanske något dolt, tema som är kopplat till platsens historia. Detta vill vi lyfta fram och här på Briggen skulle ett havstema passa bra.

Bild på saneringen i etapp 1, Västerport, från fönster på Briggen

Kajutafönster på Briggen.

P-huset Briggen är nämligen utformat med en blinkning både till sitt namn och sitt läge vid havet: Fönstren är runda, inspirerade av kajutafönster, och solskydden på fasaden anspelar på fiskfjäll.

Coola fordon
På utsiktsplatsen kommer det bland annat att finnas (förutom utsikten) information om allt som händer i området, inklusive hamnen, bilder på hur det kommer att bli, sittplatser och kanske en kikare.
Här ska förskolebarn kunna titta på coola byggfordon, och invånare och besökare få en överblick över hur projektet framskrider.

Kolla redan nu

Platsen beräknas vara helt färdig när den stora mark- och kajentreprenaden inleds i etapp 1, tidigast årsskiftet 2021/2022.
Men det är inget som hindrar att man går upp och spanar redan nu – tvärtom.
-Vi kommer till exempel lägga in Briggen som ett besöksmål i vår nya app för cykelrundor berättar Carolina Arvidsson, projektkoordinator på näringslivs- och destinationskontoret.
- Det är verkligen en plats som är värd att besöka!

Tillbaka till startsida nyhetsbrevlänk till annan webbplats

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter