varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

I bilden syns benen på en person som åker skateboard.

Skatepark i centrala Varberg

Nu planerar vi för en stor skatepark i centrala Varberg. Här ska finnas streetyta och parkterrain med en bowl tillsammans med gott om plats för häng.

I november 2020 blev det klart att en skatepark ska byggas i centrala Varberg. Parken kommer att ligga på en del av grönytan mellan Varbergs idrottshall och Påskbergsskolan vid Danska vägen.

Aktuellt i projektet

Under december 2020 och januari 2021 sker förberedelser och planering inför byggstart (projektdirektiv och projektering). Planen är att skateparken ska börja byggas hösten 2021 och att den ska stå helt klar sommaren 2022.

Hur kommer det att bli?

Parken ska passa skateboardåkare i alla åldrar och på alla nivåer. Här planeras en streetyta som bjuder in till en varierad åkning men även en så kallad park terrain med bowl. Tanken är att ett väderskydd ska byggas över bowlen som ger möjlighet att använda den året runt.

I förstudierapporten finns en skiss över hur områden kan tänkas se ut. Observera att utformningen kan komma att ändras under projekteringen.

Skiss på hur skateparken kan komma att se ut.

Skiss: Mareld Landskapsarkitekter

Utöver skateytorna planeras det för förråd och toaletter samt platser att hänga och umgås på när man inte åker. Parken kommer att vara upplyst för den som gillar kvällsåkning eller bara vill vistas på platsen.

En mjuk avgränsning i form av en gräsvall eller liknande föreslås i riktning mot Påskbergsskogen. I skateparken ska det också finnas möjlighet att skapa temporära publikplatser vid tävlingar. Mer detaljer och skisser över anläggningen kommer att presenteras våren 2021 när projekteringen är klar.

Varför bygger vi?

Skateboarden är sprungen ur Kaliforniens surfkultur och har sedan mitten av 1900-talet vuxit till att bli en älskad community med miljontals utövare världen över. Idag är det en bedömningssport där åkaren försöker göra så spektakulära och svåra trick som möjligt. Från och med 2020 är skateboard en OS-sport.

Skateparken kommer att sätta Varbergs kommun på kartan som en attraktiv skatedestination i Sverige och i Norden. Vi hoppas att den kommer att locka besökare året runt från såväl närområdet som mer långväga gäster.

Här kan du se vanliga frågor och svar om den nya skateparken i centrala Varberg.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter