varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Vi utvecklar Apelviken

En obruten horisont, ettusen femhundra meter sandstrand, friska havsvindar och gångavstånd till staden. Apelviken ligger många människor varmt om hjärtat. Läs mer om vad som är på gång i området.

Strand

Foto: NOD

Det pågår en utveckling av Apelviken. Projektet syftar till att skapa en ledande surfdestination genom att förstärka surf- och badprofilen samt utveckla möjligheterna för rekreation i Apelviken året runt. Sandstranden ingår inte i projektet vilket innebär att alla kommer att kunna använda stranden precis som vanligt.

Vad innebär projektet?

Projektet innebär att Varbergs kommun bygger i olika etapper. Vissa delar av projektet började byggas 2020, andra genomförs senare, till exempel de södra delarna av strandpromenaden och lekplatsen. Vi anlägger:

  • Strandpromenad med belysning, väster om Tångkörarvägen
  • Mötesplatser
  • Cykelparkeringar
  • Strandlekplats
  • Spångar som ökar tillgängligheten ner till stranden.

Aktuellt:

Kolla gärna in den digitala föreläsningen när projektledare för Apelviksprojektet, Julia Anding och landskapsarkitekt Åsa Svensson berättar om Apelviken-planerna Länk till annan webbplats.. Sändningen gjordes i juni under eventet Varberg for future.

Se filmen:

Du kan också se en inspirationsfilm om projektet.

Tillsammans vill vi göra Apelviken till en ännu härligare plats för dig året runt. Varbergs kommun gör en hel del satsningar i Apelviken under de kommande åren. Vi anlägger bland annat en strandpromenad med belysning, en strandlekplats, utegym samt mötesplatser och torgytor där du har möjlighet att umgås. Så att Apelviken kan vara en ledande surfdestination och en plats att mötas på 365 dagar om året. Mer info på varberg.se/apelviken.

Illustration strandpromenas Apelviken

Illustration över en strandpromenad i Apelviken.

Gata och strandpromenad
Eftersom det ska bli tryggare att cykla och gå i Apelviken håller vi på att bygga om gatan. Utmed gatan gör vi en strandpromenad för gående och cyklister som vill röra sig i ett lugnare tempo. Den del som byggs nu sträcker sig från parkeringen vid Solviken till Apelviksleden vid järnvägsövergången. Byggnation beräknas klar maj 2021.
Detta är den första delen av den strandpromenad som ska byggas i Apelviken — mellan Solviken i norr och &Olles i söder.

Varför bygger vi?

Målet är att utforma och bygga en strandpromenad med enhetlig utformning och tydlig Apelviken-identitet och att platsen ska synliggöra Varbergs vision att bli Västkustens kreativa mittpunkt.

Vi bygger för att öka tillgängligheten och servicen i området för alla målgrupper, öka tryggheten för gående och cyklister, förbättra parkeringsmöjligheterna och öka framkomligheten för räddningsfordon och varutransporter.

Detta har vi gjort:

  • Soltrappa i norra delen av stranden, som ska fungera som både sittplats och erosionsskydd.
  • Orienteringstavlor i form av surfbrädor, med förvaringsmöjligheter för nycklar och telefon.
  • Två grill- och hängplatser utmed stranden samt tiotalet picknick-bord.
  • Två spångar ned till vattnet.
  • Nya sopkärl.

Dialog med surftjejer

Under början av 2020 genomfördes en workshopsserie med gymnasietjejer som går program med inriktning surfing. Syftet är att säkerställa jämställdhet i planeringen av utformningen i Apelviken. Dialogen resulterade bland annat i att kommunen har byggt några mötes- och grillplatser utmed stranden.

Kolla in informationsmötet!

Den 9 februari 2021 ordnades ett digitalt informationmöte om projektet i Apelviken och spårområdesprojektet. Du kan se sändningen även i efterhand:

Länk till digitalt möte via Youtube Länk till annan webbplats.

ikon

Kontakta oss

Projektledare

Julia Anding
Hamn- och gatuförvalrningen

073-231 59 88

julia.anding@varberg.se

Självservice & blanketter