Flygfoto över Apelviken med havet i väster och Subbe fyr i norr. Foto: LG foto

Foto: LG Foto

Delområde Apelviken

I Apelviken delar järnvägsspåret stugområdet från stranden och havet.

Förslaget för Apelviken

Fler mötesplatser och synliggöra Svartekällan!

Cykelväg genom Apelviken

En cykelbana föreslås sträcka sig genom Apelviken och mot Hästhagaberget i norr samt Hamra i söder. Cykelbanan kommer huvudsakligen att gå på banvallen med undantag där cykelbanan leds ner på Tångkörarvägen. Cykelbanan skapar bättre möjligheter att ta sig på ett hållbart sätt till området, och genom att fler använder cykeln kan vägnätet avlastas från biltrafik med mindre söktrafik.

Utveckling av ängarna i Apelvikens norra delar

Ängarna, som är beläget i Apelvikens norra delar, öster om Sanatorieområdet, ses som ett område möjligt att delvis utveckla med ett mindre antal bostäder och kommunal service (exempelvis förskola). I anslutning till utbyggnadsområdet bör även parkeringsytor finnas för besökare till Apelviken, i nära anslutning till Apelviksleden.

Området har stora kulturvärden och i det fortsatta arbetet med utvecklingen är det viktgit att ta ett helhetsgrepp för området.

Ökade förutsättningar för verksamhetsutveckling

Spårområdet har till viss del begränsat möjligheterna för verksamheter att kunna växa. När järnvägen som barriär försvinner ökar förutsättningarna för verksamhetsutveckling i nära anslutning till spårområdet.

Social mötesplats vid Tångkörarvägen

Öster om Tångkörarvägen finns en plats som kan utvecklas till ”hängyta” för till exempel personer som vill ta en paus i en rofylld oas i det för övriga aktiva/livliga Apelviken. Platsen skulle kunna ha temporära inslag som kan anpassas efter behov och årstid som matvagnar, utkiksplats och för konstinslag. Spårområdet skulle kunna grusas för fotgängare.

Skiss över hur en mötesplats ovanför Tångkörarvägen kan se ut. 

Skiss över hur en mötesplats ovanför Tångkörarvägen kan se ut.

Rekreationsstråk längs Vrångabäcken

Vrångabäcken med dess lummiga omgivningar och höga naturvärden föreslås utvecklas varsamt genom tillkomst av ett rekreationsstråk. Här kan till exempel naturpedagogiska inslag finnas som odlingslådor, plats för teaterscen samt andra konstinslag som stärker platsen och lockar till vistelse. I anslutning till Vrångabäcken ligger den historiska platsen Svartekällan, vilken skulle kunna stärkas som besöksmål i samband med utveckling av rekreationsstråket.

Skiss över hur det kan se ut om området vid Vrångabäcken och Svartekällan utvecklas som mötesplats med scen. 

Skiss över hur det kan se ut om området vid Vrångabäcken och Svartekällan utvecklas som mötesplats med scen.

Ny väganslutning samt exploatering i södra Apelviken

En ny väganslutning föreslås i de södra delarna av Apelviken för att skapa bättre tillgänglighet till området och för att avlasta befintliga vägar.
Vägen föreslås sträcka sig från Vrångabäcksrondellen, via spårområdet mot Havsvägen. Väster om den nya vägen finns en yta möjlig för viss exploatering.

Området idag

Kurorten

Under järnvägsviadukten på Sanatorievägen förbinds Apelvikshöjd med området runt Kurorten. Här möter Hästhagaberget den lägre belägna strandpromenaden och den populära badplatsen Kåsa. Här står fyren Subbe i ett kustnära rekreations-och naturområde präglat av tidigare stenbrytning.

Apelviken

I Apelviken är landskapet flackt och öppnar upp sig mot havet. Spåret rör sig mellan mindre odlingsytor, campingområde, fritidshusområden och havet. Utblickarna över havet är långa och horisonten är vid. Stranden består delvis av mjukt formade sandklitter med strandråg som möter områden med ljunghed. Andra delar av stranden består av klippor och gräsytor.

Landskapet mellan södra delen av Apelviken fram till viadukten över Västkustvägen präglas av insprängda ängsytor mellan bostäder och fritidshus. Spåret ligger idag i marknivå fram till viadukten vid Västkustvägen där spåret gradvis övergår till en högre liggande banvall.

Innan spåret fortsätter mot odlingslandskapet i Hamra går spåret parallellt med ängsytorna utmed Vrångabäcken. Här ligger den gamla Svartekällan som är ursprunget till kurortsdrickandet i Varberg. Vrångabäcken fortsätter vidare väster ut mot Breared och utgör, tillsammans med grönytorna i anslutning till bäcken och dagvattendammarna i södra Breared, en grön yta i landskapet.

Skiss över hur en mötesplats ovanför Tångkörarvägen kan se ut. 

Skiss över hur en mötesplats ovanför Tångkörarvägen kan se ut.

Senast publicerad:

Kontakt
Kontaktbild
Jenny Rydén
Projektledare

Fakta

Apelviken är ett populärt surfställe i Varberg och campingarna lockar årligen många besökare. I området finns också många åretrunt-boende.