varningsikon

2020-03-27

Information med anledning av corona/covid-19

Varbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19. Vi samverkar med Länsstyrelsen och andra myndigheter samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer

Sök

Rivningslov

Rivning av hus

Foto: Josefine Linjer

För att riva en byggnad eller del av en byggnad som ligger inom område med detaljplan krävs ett rivningslov. Det kan också krävas rivningslov inom områden med områdesbestämmelser om kommunen bestämt det.

Rivningslov behövs för att riva byggnader eller delar av byggnader som
ligger:

•  inom ett område med detaljplan, om inte kommunen har minskat
   lovplikten genom en planbestämmelse

•  utanför ett område med detaljplan, om kommunen i områdes-
   bestämmelser har bestämt att rivningslov krävs

Inget bygglov = inget rivningslov

För områden som inte har vare sig detaljplan eller områdesbestämmelser krävs inget rivningslov. Generellt sett kan man säga att byggnader som inte kräver bygglov, inte heller behöver rivningslov. Det kan ändå krävas en anmälan om rivning till byggnadsnämnden.

Ansökan om rivningslov

Du kan söka rivningslov på två olika sätt: Via en e-tjänst där du guidas genom de olika ansökningsstegen eller genom att fylla i en blankett som du skickar in tillsammans med efterfrågade handlingar. Under rubriken ansökan och handlingar hittar du en beskrivning av vilka ritningar och övriga handlingar som behövs när du söker rivningslov.

Om du hellre vill söka via en blankett, kan du ladda ner den här: ansökan om rivningslovPDF (pdf, 201 kB). Blanketten skickar du till stadsbyggnadskontoret tillsammans med de ritningar som krävs.

Bygglovsguiden – för dig som vill veta mer

I bygglovsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta utförlig information om allt som har med lov, anmälan och tillstånd att göra. Under rubriken kontakt finns kontaktuppgifter till oss som har hand om bygglovsfrågor på stadsbyggnadskontoret.

ikon

Kontakta oss

Stadsbyggnadskontoret

Östra Långgatan 14

bn@varberg.se 

Öppettider

Måndag 9-12 och 13.30-16

Tisdag-onsdag 9-12

Torsdag 9-12 och 13.30-16

Fredag 9-12

Med reservation för helgdagar

  

Varberg direkt

0340-880 00

 

ikon

Självservice & blanketter