Sök

Appar, program och kommunlicenser i undervisningen

Förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun har licens på en rad digitala tjänster som pedagoger fritt kan använda sig av. Därtill finns appar och program som Skoldatateket rekommenderar inom olika ämnesområdet eller i mötet med barn och elev.

Kommunlicenser

Här hittar du information om vilka kommunlicenser som finns, tips på hur de kan användas samt hur du loggar in.

Förskolan

Ugglo

Ugglolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en app med ett digitalt bibliotek av barnböcker och fungerar som en språkutvecklande tjänst för förskolan.

Till skillnad från vanliga ljudböcker kombinerar Ugglo ljud och bild. Tjänsten innehåller över 900 ljudbilderböcker, som är indelade i olika teman. En del av böckerna är översatta till andra språk, för närvarande 30 olika språk.

Till Ugglo finns även en lärarhandledning, Läroplansresan. I den ges praktiska förslag på hur man kan nå strävansmålen i förskolans läroplan.

Inloggning: Varje förskola har ett användarnamn och lösenord. Dessa uppgifter kan du få av din förskolechef.

Förskoleforum

ClaroRead

 

 


Förskoleforum – är ett kompetensutvecklingsforum för personal på förskolan, här kan du ta del av forskning, idéer och inspiration.

Du får tillgång till fler än 2 000 artiklar inom ett trettiotal ämnen – enkelt, strukturerat och sökbart. Innehållet följer de mål och riktlinjer som finns i förskolans läroplan, och är framtaget av oberoende och tillförlitliga källor, såsom myndigheter, forskare och intresseorganisationer.

Logga in på Förskoleforum
För att logga in på förskoleforum använder du de användaruppgifter du har fått från kommunen. Ex. användarnamn: ”heli005@varberg.se” och ditt personliga lösenord.

Att nå Förskoleforum

Widgit Online


Widgit Onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett webbaserat bildstödprogram, där kan vi skapa bildkort, rutnät, scheman arbetsblad och mycket mer. Alla kommunala förskolor ska ha tillgång till ett konto. Om inte, kontakta skolsystemsupport@varberg.se.

 


Grundskolan

Inläsningstjänst

På Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta inlästa läromedel, dvs en ljudversion av den tryckta läroboken. Den gjordes från början som en anpassning för elever med särskilda behov, främst läs- och skrivsvårigheter, men passar även elever med synnedsättning, koncentrationssvårigheter, elever som lättare tar till sig kunskap genom att lyssna etc. Det är en tjänst som alla elever kan använda.
Inläsningstjänst har ett stort utbud av läromedel, men även en del skönlitteratur och lättlästa böcker. Det inlästa läromedlet används oftast parallellt med boken. Ljudet blir ett stöd i läsningen och bilder och diagram finns i boken. Till många av de lättlästa böckerna och till en del läromedel visas även texten på skärmen.

Du kan läsa/lyssna på läromedel direkt i din mobil, i din iPad eller på datorn. För att lyssna i mobilen eller på din iPad behöver du ladda ner appen Inläsningstjänst och logga in med dina inloggningsuppgifter. Du kan ladda ner böckerna på din dator, iPad eller mobil eller lyssna på strömmande.

Nypon förlag och Vilja förlag har skönlitterära böcker som vi kan hitta inlästa på Inläsningstjänst. På deras hemsida kan man hämta kostnadsfritt arbetsmaterial till en del av böckerna. Arbetsmaterialet vänder sig både till elev och lärare.

Studiestöd på modersmål

Vi har även en tjänst som heter studiestöd på modersmål. Den riktar sig till nyanlända elever och elever med nybörjarkunskaper i svenska. Den kan även användas av flerspråkiga elever som har varit en längre tid i Sverige. Studiestödet består av en studiehandledning i ljudboksform kopplat till ett visst läromedel. Stödet är på elevens modersmål och hjälper eleven tillgodogöra sig lärobokens innehåll.
Studiestöd på modersmål är en ganska ny tjänst och den är under uppbyggnad. Läromedel finns i dagsläget på arabiska, somaliska, dari/persiska och tigrinja.

Inloggning i Inläsningstjänst

Alla pedagoger och elever ska ha ett konto hos Inläsningstjänst där användarnamnet är e-postadressen förnamn.efternamn@varberg.se. Under hösten införs en säkrare inloggning för de pedagoger som har behov av det. Personal med enkel inloggning kan lägga ljudböcker i elevens bokhyllor. Med säkrare inloggning kan pedagogen dessutom hantera talböcker och byta elevers lösenord.

För att få en säkrare inloggning kontaktar du din RP på skolan eller skolsystemsupport@varberg.se.

Oribi Writer Edu

Oribi Writer Edulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en app för ordbehandling, som innehåller både bokstavseko, talsyntes och rättstavning.  Du kan använda den på svenska och engelska. Den ska finnas på alla våra managerade iPads.
Du behöver ange avtalsnummer för skola och det får du av RP på din skola eller kontakta skolsystemsupport@varberg.se

Skolstil 3

Skolstil 3 till alla elever i åk 1!

Skolstil 3länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en enkel ordbehandlare som kan användas när man vill skriva texter och samtidigt få bokstavsljuden, orden och meningarna upplästa. Som ett stöd vid läs- och skrivinlärningen kommer Skolstil 3 att finnas på de iPads som delas ut till eleverna i åk 1. Det går även att infoga en bild överst i dokumentet från kameran eller från bildarkivet. Bilden kan vara en bra utgångspunkt för elevernas texter.


NE

NE

Nationalencyklopedin (NE)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta olika digitala kunskapstjänster. Du kan använda dem på dator, iPad och i mobilen.

Uppslagsverket – här kan du fördjupa dig i olika ämnen. Många artiklar finns i två varianter: enkel eller lång. Där finns även ett rikt bildmaterial.

Ordböcker finns på svenska, engelska, tyska, spanska, franska, arabiska samt ett 20-tal minoritetsspråk. Du har även tillgång till Norstedts svenska synonymordbok.

Play ger dig tillgång till filmer, dokumentärer eller program som du kan använda i din undervisning. Här finns UR-program för alla stadier och ämnen, ett urval av BBC:s högkvalitativa dokumentärfilmer för gymnasiet och Filmnavets faktafilmer för grundskolan.

Världens länder är en faktakälla där eleverna får kunskap om och kan jämföra världens länder samt utveckla sin förmåga att förstå sammanhang och dra slutsatser om globala frågeställningar.

E-språk är ett undervisningsmaterial på engelska, spanska, franska, tyska och svenska där eleverna tränar läs- och hörförståelse.

Temapaket är ett undervisningsmaterial för olika åldrar, vilket är knutet till läroplanen. Här finns bland annat praktiska aktiviteter, faktafrågor, fördjupningar, animationer och länktips inom skilda ämnen. 

Junior innehåller lärresurser som är särskilt anpassade för F- åk 3. Här finns en anpassad sökfunktion och pedagogiska appar med läroplansanknytning. Apparna hämtas i Appstore.

Inloggning i NE

Om du är uppkopplad på Varbergsnätet kommer du alltid åt NE. För att kunna använda tjänsten ex. hemma behöver du skapa ett personligt konto. Under Varbergs kommun uppe i högra hörnet på NE:s startsida kan du skapa ett personligt konto. Du måste vara inloggad på Varbergsnätet för att kunna skapa ett personligt konto.

För att kunna logga in på på apparna som hör till NE måste man ha ett personligt konto. Ett tips till er som arbetar med yngre elever och har en iPad till varje elev är att skapa ett konto för klassen.

Nomp

NOMP

Med Nomplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan eleverna färdighetsträna i matematik oavsett vilket årskurs de går i grundskolan.

Nomp består av en app och en webbtjänst och kan användas på dator, iPad och i mobil. Nomp är systematiskt uppbyggt med många olika moment och nivåer. Eleverna får en direkt återkoppling i form av medaljer och att nya nivåer låses upp. Vi har kommunlicens på Nomp, vilket betyder att du som pedagog kan lägga upp elevlistor och dela ut uppdrag. Uppföljningen är snabb och enkel.

Du som pedagog ansluter dig till kommunlicensen i Nomp enligt nedan: 

  • Skapa ett konto på Nomp.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Logga in och gå till "Inställningar" och därefter fliken "Aktivera Nomp Plus".
  • Klistra in er licensnyckel i fältet "Aktivera licensnyckel" och klicka på "Aktivera". Licensnyckeln får du av RP på din skola eller kontakta skolsystemsupport@varberg.se
  • Klicka på knappen “Gå vidare till Nomp Plus” för att starta Nomp Plus.

Du kan sedan skapa användarkonton elever via Nomp Plus. Om eleverna redan har egna konton kan de koppla upp sig mot dig när du fått NompPlus.

Showbie

Showbie

Showbie är en app och en webbtjänst för att hantera det dagliga digitala arbetet med eleverna. Appen gör det enkelt att lägga ut, få in och kommentera elevernas arbeten. Du skapar själv dina klasser och bjuder in eleverna.

Hämta appen till iPadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Showbie är i grundversionen gratis med vissa begränsningar. Den finns även en pro-version med utökad funktionalitet. Kontakta skolsystemsupport@varberg.se för att få pro-licens.

Support och hjälp

Du kan få support och hjälp via Showbies webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strömmande media från GR

GR utbildning

GR Utbildning Läromedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder ett omfattande utbud av film, TV- och radioprogram. Allt material finns presenterat på nätet och kan ses direkt som strömmande via internet. Lärare kan bjuda in sina elever för att få ett eget elevkonto.

För att kunna titta på film i mobil eller på iPad finns en app, SLI:SE Play.

Inloggning

Du loggar in på GR Utbildning via www.sli.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du skapar ett konto med din e-postadress du har i arbetet.

Swedish Film

Swedish Film

Vi har en Swedish Film-licens. Den ger dig möjlighet att visa filmer i verksamheten, d.v.s. filmer som är köpta i butik och avsedda för privat bruk.

Widgit OnlineWidgit Onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
är ett webbaserat bildstödprogram, där kan vi skapa bildkort, rutnät, scheman arbetsblad och mycket mer. Denna tjänst ska finnas i flexteamen, förskoleklasserna, specialpedagogisk kompetens och SvA på alla skolor.

 


Peder Skrivares skola

ClaroRead

ClaroRead

ClaroRead är en talsyntes för PC eller Mac. När du skriver kan du samtidigt få texten uppläst och därigenom kunna höra om du stavat fel eller fått med alla ändelser eller småord.
Om du har fått e-post kan du markera texten och få den uppläst. Likaså om du fått ett meddelande eller vill läsa någon webbsida. I bloggen Logopeden i Skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om hur man kan använda talsyntes för alla elever.

ClaroRead ska finnas på alla datorer på Peder Skrivares skola. Om inte, kan du själv ladda ner det vi via lärresursen på Vklass.

StavaRex och SpellRight

StavaRex

Stava Rex är ett rättstavningsprogram för datorn, som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text. Den är speciellt utvecklat med tanke på personer med dyslexi. Programmet hittar och rättar fel avsevärt bättre än vanliga rättstavningsprogram. På bloggen Logopeden i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om programmet.

SpellRight

SpellRight är StavaRex motsvarighet på engelska.

 StavaRex och SpellRight ska finnas på alla datorer på Peder Skrivares skola. Om inte, kan du själv ladda ner det vi via lärresursen på Vklass.

Inläsningstjänst

På Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta inlästa läromedel, dvs en ljudversion av den tryckta läroboken. Den gjordes från början som en anpassning för elever med särskilda behov, främst läs- och skrivsvårigheter, men passar även elever med synnedsättning, koncentrationssvårigheter, elever som lättare tar till sig kunskap genom att lyssna etc. Det är en tjänst som alla elever kan använda.

Inläsningstjänst har ett stort utbud av läromedel, men även en del skönlitteratur och lättlästa böcker. Det inlästa läromedlet används oftast parallellt med boken. Ljudet blir ett stöd i läsningen och bilder och diagram finns i boken. Till många av de lättlästa böckerna och till en del läromedel visas även texten på skärmen.

Du kan läsa/lyssna på läromedel direkt i din mobil, i din iPad eller på datorn. För att lyssna i mobilen eller på din iPad behöver du ladda ner appen Inläsningstjänst och logga in med dina inloggningsuppgifter. Du kan ladda ner böckerna på din dator, iPad eller mobil eller lyssna på strömmande.

Nypon förlag och Vilja förlag har skönlitterära böcker som vi kan hitta inlästa på Inläsningstjänst. På deras hemsida kan man hämta kostnadsfritt arbetsmaterial till en del av böckerna. Arbetsmaterialet vänder sig både till elev och lärare.

Studiestöd på modersmål

Vi har även en tjänst som heter studiestöd på modersmål. Den riktar sig till nyanlända elever och elever med nybörjarkunskaper i svenska. Den kan även användas av flerspråkiga elever som har varit en längre tid i Sverige. Studiestödet består av en studiehandledning i ljudboksform kopplat till ett visst läromedel. Stödet är på elevens modersmål och hjälper eleven tillgodogöra sig lärobokens innehåll.

Studiestöd på modersmål är en ganska ny tjänst och den är under uppbyggnad. Läromedel finns i dagsläget på arabiska, somaliska, dari/persiska och tigrinja.

Inloggning i Inläsningstjänst

Alla pedagoger och elever ska ha ett konto hos Inläsningstjänst där användarnamnet är e-postadressen förnamn.efternamn@varberg.se. Under hösten införs en säkrare inloggning för de pedagoger som har behov av det. Personal med enkel inloggning kan lägga ljudböcker i elevens bokhyllor. Med en säkrare inloggning kan pedagogen dessutom hantera talböcker och byta elevers lösenord.

För att få en säkrare inloggning kontaktar du skolbiblioteket eller skolsystemsupport@varberg.se.

NE

NE

Nationalencyklopedin (NE)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta olika digitala kunskapstjänster. Du kan använda dem på dator, iPad och i mobilen.

Uppslagsverket – här kan du fördjupa dig i olika ämnen. Många artiklar finns i två varianter: enkel eller lång. Där finns även ett rikt bildmaterial.

Ordböcker finns på svenska, engelska, tyska, spanska, franska, arabiska samt ett 20-tal minoritetsspråk. Du har även tillgång till Norstedts svenska synonymordbok.

Play ger dig tillgång till filmer, dokumentärer eller program som du kan använda i din undervisning. Här finns UR-program för alla stadier och ämnen, ett urval av BBC:s högkvalitativa dokumentärfilmer för gymnasiet och Filmnavets faktafilmer för grundskolan.

Världens länder är en faktakälla där eleverna får kunskap om och kan jämföra världens länder samt utveckla sin förmåga att förstå sammanhang och dra slutsatser om globala frågeställningar.

E-språk är ett undervisningsmaterial på engelska, spanska, franska, tyska och svenska där eleverna tränar läs- och hörförståelse.

Temapaket är ett undervisningsmaterial för olika åldrar, vilket är knutet till läroplanen. Här finns bland annat praktiska aktiviteter, faktafrågor, fördjupningar, animationer och länktips inom skilda ämnen. 

Inloggning i NE

Om du är uppkopplad på Varbergsnätet kommer du alltid åt NE. För att kunna använda tjänsten ex. hemma behöver du skapa ett personligt konto. Under Varbergs kommun uppe i högra hörnet på NE:s startsida kan du skapa ett personligt konto. Du måste vara inloggad på Varbergsnätet för att kunna skapa ett personligt konto.

Strömmande media från GR

GR utbildning

GR Utbildning Läromedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder ett omfattande utbud av film, TV- och radioprogram. Allt material finns presenterat på nätet och kan ses direkt som strömmande via internet. Lärare kan bjuda in sina elever för att få ett eget elevkonto.

För att kunna titta på film i mobil eller på iPad finns en app, SLI:SE Play.

Inloggning

Du loggar in på GR Utbildning via www.sli.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du skapar ett konto med din e-postadress du har i arbetet.

Swedish Film

Swedish Film

Vi har en Swedish Film-licens. Den ger dig möjlighet att visa filmer i verksamheten, d.v.s. filmer som är köpta i butik och avsedda för privat bruk.

Appar och program

Appar och program för nyanlända och modersmål

Här hittar du tips på appar och program som kan användas i mötet med och undervsiningen av nyanlända barn och elever samt i ämnet modersmål.

App-paket för nyanlända elever

Widgit Writer

Skanner & Översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ta en bild på en text, översätt och läs upp.

 

 

SayHilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - du kan tala in det du vill ha översatt och sedan få  det uppläst på t ex. arabiska.

 


Say hi

Google översättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - översätter texter till över 90 språk. 

 

Grid Player

Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - svenska synonymord. 

 

 

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - har inläst litteratur på
svenska och Studiestöd på några språk. Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

Oribi Writer Edulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i samma app. Du kan använda den på svenska och engelska. Vi har kommunlicens på denna app för alla våra managerade iPads.

 

Lär dig svenska - Fabulolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - genom att känna igen ord och bilder hitta det saknade ordet, fullborda meningar och meningsbyggnad. Finns översatt till en mängd språk.

 

Läskodenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på det latinska alfabetet.

 

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. 

Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

I mötet med nyanlända  vårdnadshavare

Widgit Writer

Skanner & Översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ta en bild på en text, översätt och läs upp.

 

 

SayHi länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster- du kan tala in det du vill ha översatt och sedan få det uppläst på ex. arabiska.

 

Say hi

Google översättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - översätter texter till över 90 språk. 


 

Prizmo Golänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - läser direkt upp text i en bild och översätter den.

 

 

Widgit Writer

Widgit Writerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - få symboler över din text medan du skriver. Appen hör till Widgit Online, som ska finnas inom SvA på alla grundskolor.

 

Lär dig svenska - Fabulo -länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster genom att känna igen ord och bilder, hitta det saknade ordet, fullborda meningar och meningsbyggnad. Finns översatt till en mängd språk.

I ett tidigt stadie av läs- och skrivutvecklingen

Widgit Writer

 Widgit Writerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - få symboler över din text medan du skriver. Appen hör till Widgit Online som ska finnas inom SvA på alla grundskolor. 

 

Alfa appen

Alfa-appenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - innehåller bokstavsinlärning, där de går i genom bokstävernas namn, form, ljud, ordning och hur de skrivs.

 

Läs kod

LäsKodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - lär sig att läsa på svenska. Bilderna passar även lite äldre elever.

 

Modersmålsundervisning

 

 

På en iPad finns en rad inställningar som kan användas i modersmålsundervisningen

Quizletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - glosträning. Arbeta med ord och begrepp på flera olika sätt


 

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. 

Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

Skanner & Översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ta en bild på en text, översätt och läs upp.

 

 

ILT

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - har inlästa läromedel och viss skönlitteratur på svenska och Studiestöd på några språk. Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

Explain Everythinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en skärminspelningsapp. Spelar in det ritar, skriver och berättar.

 

Sock Puppetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa animerad dockteater på det språk som önskas.

 

 

Puppet Pals 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa animerad film.

Appar och program för Svenska som andraspråk, SvA

Här hittar du som arbetar med Svenska som andraspråk, SvA, tips på appar som fungerar bra i undervisningen. Du hittar även tips på språkutvecklande appar och appar som stödjer läs- och skrivutvecklingen.

För elever som lär sig ett andraspråk

 

 

Skolstil 3länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skriv en text och få bokstavsljud, ord och mening uppläst. Det går även att läggas in en bild överst i dokumentet.

 

Oribi Writer Edulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i samma app. Du kan använda den på svenska och engelska. Vi har kommunlicens på denna app för alla våra managerade iPad.

 

ILT

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - har inlästa läromedel och viss skönlitteratur på svenska och Studiestöd på några språk. Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. Vi har kommunlicens på denna tjänst!  Läs mer om hur man loggar in under NE. 

 

Quizletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - glosträning. Arbeta med ord och begrepp på flera olika sätt.


 

Läskodenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på det latinska alfabetet.


 

Poppletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en tankekarta för att tydliggöra.

 


Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - svenska synonymord. 

 

 

 

Explain Everythinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en skärminspelningsapp. Spelar in det ritar, skriver och berättar.

 

Språk-, läs- och skrivutveckling

 

 

Memorialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - tillverka egna övningar med nya ord och begrepp.


 

Färger och fordonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på färger och ord med fordonstema.

 


Spökbuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på prepositioner.


 

Monsterlandet 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva motsatsord.

 

 

Monsterlandet 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på fler motsatsord.

 


Bornholmsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på språklig och fonologisk medvetenhet.

 


Claro ScanPenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - fotografera en text och få den uppläst med hjälp av talsyntes.

 


Prizmo Golänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - läser direkt upp text i en bild och översätter den.

 

 

SnapTypelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - fotografera av ex. ett arbetsblad och skriv svaren direkt i din iPad.


 

Skanner & Översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ta en bild på en text, översätt och läs upp.

 

Appar och program för ämnet Svenska

Här hittar du tips på appar och program som stödjer språkutvecklig, uttal, läs- och skrivutveckling samt elever i behov av extra stöd.

Extra stöd

 

 

Legimuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - lyssna på skönlitterära böcker. För elever med någon form av läshinder. Skolbibliotekarien kan hjälpa till med att skapa konto.

 

 

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - har inlästa läromedel och viss skönlitteratur på svenska och Studiestöd på några språk. Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

Skolstil 3länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skriv en text och få bokstavsljud, ord och mening uppläst. Det går även att läggas in en bild överst i dokumentet.

 

 

Oribi Writer Edulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i samma app. Du kan använda den på svenska och engelska. Vi har kommunlicens på denna app för alla våra managerade iPads.

  

Claro ScanPenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - fotografera av en text och få den uppläst med talsyntes.

 

 

 

Snap Typelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - fotografera av ex. ett arbetsblad och skriv svaren direkt i din iPad.

 

 

Widgit Writer

Skanner & Översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ta en bild på en text, översätt och läs upp.

 

 


Grid Player

Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - svenska synonymord. 

 

 

Poppletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en tankekarta för att tydliggöra.

 

 

Mental Notelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - gör dina anteckningar med text, ljud och bild.

 

 

Läs- och skrivutveckling

 

 

Bornholmsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på språklig och fonologisk medvetenhet.

 

 

Ljudleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - upptäck sambandet mellan bokstäver och deras bokstavsljud.

 

 

ABC-klubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - består av fem olika träningsappar. I dem tränas grundläggande fonologisk medvetenhet och ordavkodning. 

Bokstavspussellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ljuda ihop ord

 

 

Lyssna och läslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - träna läsning genom helordsmetoden.

 

 

Happi stavarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - korsord på olika nivåer

 

 

Stava med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på stavning genom att pussla ihop bokstäver till ord. Vi har kommunlicens på denna tjänst. Läs mer om hur man loggar in under kommunlicenser NE.

 

Lära läsalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva läsförståelse genom att koppla ihop enkla mening med rätt bild.

 

 

Läs och förstålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - övar enkel läsning och läsförståelse. Appen har fyra olika delar: frågor, rätt mening, dra rätt bild och välj rätt slut.

 

 

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - lyssna och läs en lättläst bok, ex. från Nypon förlag. På Nypon förlags hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns kostnadsfritt arbetsmaterial att hämta till deras böcker.

 

Skolstil 3länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skriv en text och få bokstavsljud, ord och mening uppläst. Det går även att läggas in en bild överst i dokumentet.

 

Oribi Writer Edulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i samma app. Du kan använda den på svenska och engelska. Vi har kommunlicens på denna app för alla våra managerade iPads.

  

 

ASLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster -skapa talande böcker och utveckla läs- och skrivförmågan.


Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. Vi har kommunlicens på denna tjänst!  Läs mer om hur man loggar in under NE

 

Happi & the pirateslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - hitta piratskatten och öva din språkliga och logiska förmåga.

 

 

Quizletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - glosträning. Arbeta med ord och begrepp på flera olika sätt.


Språkutveckling

 

 

 ZOOLA Animalslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - här lär du känna djuren och deras ungar.

 

 

NalleMix 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - sortera och kategorisera.


 

Memorialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - tillverka egna övningar med nya ord och begrepp.


 

Färger och fordonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på färger och ord med fordonstema.

 


Spökbuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på prepositioner.


 

Monsterlandet 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva motsatsord.

 

 

Monsterlandet 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på fler motsatsord.

 

 

Motsatsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - spela och öva på att para ihop motsatser

 

 

 Mamboradolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en spännande språkexpedition, där man utvecklar sin språkliga förmåga.

 

 

Bornholmsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på språklig och fonologisk medvetenhet.

 

 

Ljudleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - upptäck sambandet mellan bokstäver och deras bokstavsljud.

 

 

Sock Puppetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa animerad dockteater på det språk som önskas.

 

 

Min sagalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - berätta och spela in egna sagor med hjälp av färdiga bildserier.

 

 

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. 

Vi har kommunlicens på denna tjänst!

 

Book Creatorlänk till annan webbplats - skapa egna böcker med foto, film, spela in ljud, rita och skriv

 

 

Isequenceslänk till annan webbplats - träna berättamde och känslouttryck med sekvensbilder-

 

 

Uttal

 

 

Bappapplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - interaktiv språkapp för de yngsta.

 

  

Fonemolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva språkljuden med memory.

 

 

Fonemixo Prolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva språkljud och betoning

 

 

Fonemo Supralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på rd, rn, rs och rt.

 

 

Fonemo Miniparlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på minimala ordpar

 

 

 

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter