varningsikon

2018-05-22 16.24

Eldningsförbud i Varbergs kommun  

Från och med den 23 maj klockan 08:00 råder det eldningsförbud i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Det varma vädret har gjort att det är mycket torrt i skog och mark och spridningsrisken vid en eventuell brand är stor. Eldningsförbudet gäller tillsvidare.

Läs mer

Sök

Appar, program och kommunlicenser i undervisningen

Barn- och utbildningsförvaltningen i Varbergs kommun har licens på en rad digitala tjänster som pedagoger fritt kan använda sig av. Därtill finns appar och program som Skoldatateket rekommenderar inom olika ämnesområdet eller i mötet med barn och elev.

Kommunlicenser

Här hittar du information om vilka kommunlicenser som finns, tips på hur de kan användas samt hur du loggar in.

Förskolan

Förskoleforum

ClaroRead

 

 


Förskoleforum – är ett kompetensutvecklingsforum för personal på förskolan, här kan du ta del av forskning, idéer och inspiration.

Du får tillgång till fler än 2 000 artiklar inom ett trettiotal ämnen – enkelt, strukturerat och sökbart. Innehållet följer de mål och riktlinjer som finns i förskolans läroplan, och är framtaget av oberoende och tillförlitliga källor, såsom myndigheter, forskare och intresseorganisationer.

Logga in på Förskoleforum
För att logga in på förskoleforum använder du de användaruppgifter du har fått från kommunen. Ex. användarnamn: ”heli005@varberg.se” och ditt personliga lösenord.

Att nå Förskoleforum

Språkkistan

Språkkistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en iPad-app där barnen kan öva vardagsord uppdelat på 10 olika teman, pekbok. Alla avdelningar i Varbergs förskolor ska ha tillgång till appen Språkkistan.  Om inte, kontakta skolsystemsupport@varberg.se.

Widgit Online


 

Widgit Onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett webbaserat bildstödprogram, där kan vi skapa bildkort, rutnät, scheman arbetsblad och mycket mer. Alla kommunala förskolor ska ha tillgång till ett konto. Om inte, kontakta skolsystemsupport@varberg.se.

 


Grundskolan

Inläsningstjänst

På Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta inlästa läromedel, dvs en ljudversion av den tryckta läroboken. Den gjordes från början som en anpassning för elever med särskilda behov, främst läs- och skrivsvårigheter, men passar även elever med synnedsättning, koncentrationssvårigheter, elever som lättare tar till sig kunskap genom att lyssna etc. Det är en tjänst som alla elever kan använda.
Inläsningstjänst har ett stort utbud av läromedel, men även en del skönlitteratur och lättlästa böcker. Det inlästa läromedlet används oftast parallellt med boken. Ljudet blir ett stöd i läsningen och bilder och diagram finns i boken. Till många av de lättlästa böckerna och till en del läromedel visas även texten på skärmen.

Du kan läsa/lyssna på läromedel direkt i din mobil, i din iPad eller på datorn. För att lyssna i mobilen eller på din iPad behöver du ladda ner appen Inläsningstjänst och logga in med dina inloggningsuppgifter. Du kan ladda ner böckerna på din dator, iPad eller mobil eller lyssna på strömmande.

Nypon förlag och Vilja förlag har skönlitterära böcker som vi kan hitta inlästa på Inläsningstjänst. På deras hemsida kan man hämta kostnadsfritt arbetsmaterial till en del av böckerna. Arbetsmaterialet vänder sig både till elev och lärare.

Studiestöd på modersmål

Vi har även en tjänst som heter studiestöd på modersmål. Den riktar sig till nyanlända elever och elever med nybörjarkunskaper i svenska. Den kan även användas av flerspråkiga elever som har varit en längre tid i Sverige. Studiestödet består av en studiehandledning i ljudboksform kopplat till ett visst läromedel. Stödet är på elevens modersmål och hjälper eleven tillgodogöra sig lärobokens innehåll.
Studiestöd på modersmål är en ganska ny tjänst och den är under uppbyggnad. Läromedel finns i dagsläget på arabiska, somaliska, dari/persiska och tigrinja.

Inloggning i Inläsningstjänst

Alla pedagoger och elever ska ha ett konto hos Inläsningstjänst där användarnamnet är e-postadressen förnamn.efternamn@varberg.se. Om du inte har ett konto, så prata med någon av dina kollegor som kan hjälpa dig eller kontakta skolsystemsupport@varberg.se

Oribi Writer Edu

Oribi Writer Edulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en app för ordbehandling, som innehåller både bokstavseko, talsyntes och rättstavning.  Du kan använda den på svenska och engelska. Den ska finnas på alla våra managerade iPads.
Om inte, kontakta RP på din skola eller skolsystemsupport@varberg.se

NE

NE

Nationalencyklopedin (NE)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta olika digitala kunskapstjänster. Du kan använda dem på dator, iPad och i mobilen.

Uppslagsverket – här kan du fördjupa dig i olika ämnen. Många artiklar finns i två varianter: enkel eller lång. Där finns även ett rikt bildmaterial.

Ordböcker finns på svenska, engelska, tyska, spanska, franska, arabiska samt ett 20-tal minoritetsspråk. Du har även tillgång till Norstedts svenska synonymordbok.

Play ger dig tillgång till filmer, dokumentärer eller program som du kan använda i din undervisning. Här finns UR-program för alla stadier och ämnen, ett urval av BBC:s högkvalitativa dokumentärfilmer för gymnasiet och Filmnavets faktafilmer för grundskolan.

Världens länder är en faktakälla där eleverna får kunskap om och kan jämföra världens länder samt utveckla sin förmåga att förstå sammanhang och dra slutsatser om globala frågeställningar.

E-språk är ett undervisningsmaterial på engelska, spanska, franska, tyska och svenska där eleverna tränar läs- och hörförståelse.

Temapaket är ett undervisningsmaterial för olika åldrar, vilket är knutet till läroplanen. Här finns bland annat praktiska aktiviteter, faktafrågor, fördjupningar, animationer och länktips inom skilda ämnen. 

Junior innehåller lärresurser som är särskilt anpassade för F- åk 3. Här finns en anpassad sökfunktion och pedagogiska appar med läroplansanknytning. Apparna hämtas i Appstore.

Inloggning i NE

Om du är uppkopplad på Varbergsnätet kommer du alltid åt NE. För att kunna använda tjänsten ex. hemma behöver du skapa ett personligt konto. Under Varbergs kommun uppe i högra hörnet på NE:s startsida kan du skapa ett personligt konto. Du måste vara inloggad på Varbergsnätet för att kunna skapa ett personligt konto.

För att kunna logga in på på apparna som hör till NE måste man ha ett personligt konto. Ett tips till er som arbetar med yngre elever och har en iPad till varje elev är att skapa ett konto för klassen.

Nomp

NOMP

Med Nomplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan eleverna färdighetsträna i matematik oavsett vilket årskurs de går i grundskolan.

Nomp består av en app och en webbtjänst och kan användas på dator, iPad och i mobil. Nomp är systematiskt uppbyggt med många olika moment och nivåer. Eleverna får en direkt återkoppling i form av medaljer och att nya nivåer låses upp. Vi har kommunlicens på Nomp, vilket betyder att du som pedagog kan lägga upp elevlistor och dela ut uppdrag. Uppföljningen är snabb och enkel.

Du som pedagog ansluter dig till kommunlicensen i Nomp enligt nedan: 

  • Registrera dig som användare på Nomp.
  • Logga in och gå till "Inställningar" och därefter fliken "Aktivera Nomp Plus".
  • Klistra in er licensnyckel i fältet "Aktivera licensnyckel" och klicka på "Aktivera". Licensnyckeln får du av RP på din skola eller kontakta skolsystemsupport@varberg.se
  • Klicka på knappen “Gå vidare till Nomp Plus” för att starta Nomp Plus.

Du kan sedan skapa användarkonton elever via Nomp Plus. Om eleverna redan har egna konton kan de koppla upp sig mot dig när du fått NompPlus.

Showbie

Showbie

Showbie är en app och en webbtjänst för att hantera det dagliga digitala arbetet med eleverna. Appen gör det enkelt att lägga ut, få in och kommentera elevernas arbeten. Du skapar själv dina klasser och bjuder in eleverna.

Hämta appen till iPadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Showbie är i grundversionen gratis med vissa begränsningar. Den finns även en pro-version med utökad funktionalitet. Kontakta skolsystemsupport@varberg.se för att få pro-licens.

Support och hjälp

Du kan få support och hjälp via Showbies webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strömmande media från GR

GR utbildning

GR Utbildning Läromedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder ett omfattande utbud av film, TV- och radioprogram. Allt material finns presenterat på nätet och kan ses direkt som strömmande via internet. Lärare kan bjuda in sina elever för att få ett eget elevkonto.

För att kunna titta på film i mobil eller på iPad finns en app, SLI:SE Play.

Inloggning

Du loggar in på GR Utbildning via www.sli.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du skapar ett konto med din e-postadress du har i arbetet.

Swedish Film

Swedish Film

Vi har en Swedish Film-licens. Den ger dig möjlighet att visa filmer i verksamheten, d.v.s. filmer som är köpta i butik och avsedda för privat bruk.

Widgit OnlineWidgit Onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
är ett webbaserat bildstödprogram, där kan vi skapa bildkort, rutnät, scheman arbetsblad och mycket mer. Denna tjänst ska finnas i flexteamen, förskoleklasserna, specialpedagogisk kompetens och SvA på alla skolor.

 


Peder Skrivares skola

ClaroRead

ClaroRead

ClaroRead är en talsyntes för PC eller Mac. När du skriver kan du samtidigt få texten uppläst och därigenom kunna höra om du stavat fel eller fått med alla ändelser eller småord.
Om du har fått e-post kan du markera texten och få den uppläst. Likaså om du fått ett meddelande eller vill läsa någon webbsida. I bloggen Logopeden i Skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om hur man kan använda talsyntes för alla elever.

ClaroRead ska finnas på alla datorer på Peder Skrivares skola. Om inte, kan du själv ladda ner det vi via lärresursen på Vklass.

StavaRex och SpellRight

StavaRex

Stava Rex är ett rättstavningsprogram för datorn, som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text. Den är speciellt utvecklat med tanke på personer med dyslexi. Programmet hittar och rättar fel avsevärt bättre än vanliga rättstavningsprogram. På bloggen Logopeden i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om programmet.

SpellRight

SpellRight är StavaRex motsvarighet på engelska.

 StavaRex och SpellRight ska finnas på alla datorer på Peder Skrivares skola. Om inte, kan du själv ladda ner det vi via lärresursen på Vklass.

Inläsningstjänst

På Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta inlästa läromedel, dvs en ljudversion av den tryckta läroboken. Den gjordes från början som en anpassning för elever med särskilda behov, främst läs- och skrivsvårigheter, men passar även elever med synnedsättning, koncentrationssvårigheter, elever som lättare tar till sig kunskap genom att lyssna etc. Det är en tjänst som alla elever kan använda.

Inläsningstjänst har ett stort utbud av läromedel, men även en del skönlitteratur och lättlästa böcker. Det inlästa läromedlet används oftast parallellt med boken. Ljudet blir ett stöd i läsningen och bilder och diagram finns i boken. Till många av de lättlästa böckerna och till en del läromedel visas även texten på skärmen.

Du kan läsa/lyssna på läromedel direkt i din mobil, i din iPad eller på datorn. För att lyssna i mobilen eller på din iPad behöver du ladda ner appen Inläsningstjänst och logga in med dina inloggningsuppgifter. Du kan ladda ner böckerna på din dator, iPad eller mobil eller lyssna på strömmande.

Nypon förlag och Vilja förlag har skönlitterära böcker som vi kan hitta inlästa på Inläsningstjänst. På deras hemsida kan man hämta kostnadsfritt arbetsmaterial till en del av böckerna. Arbetsmaterialet vänder sig både till elev och lärare.

Studiestöd på modersmål

Vi har även en tjänst som heter studiestöd på modersmål. Den riktar sig till nyanlända elever och elever med nybörjarkunskaper i svenska. Den kan även användas av flerspråkiga elever som har varit en längre tid i Sverige. Studiestödet består av en studiehandledning i ljudboksform kopplat till ett visst läromedel. Stödet är på elevens modersmål och hjälper eleven tillgodogöra sig lärobokens innehåll.

Studiestöd på modersmål är en ganska ny tjänst och den är under uppbyggnad. Läromedel finns i dagsläget på arabiska, somaliska, dari/persiska och tigrinja.

Inloggning i Inläsningstjänst

Alla pedagoger och elever ska ha ett konto hos Inläsningstjänst där användarnamnet är e-postadressen förnamn.efternamn@varberg.se. Om du inte har ett konto, så prata med någon av dina kollegor som kan hjälpa dig eller kontakta skolsystemsupport@varberg.se

NE

NE

Nationalencyklopedin (NE)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta olika digitala kunskapstjänster. Du kan använda dem på dator, iPad och i mobilen.

Uppslagsverket – här kan du fördjupa dig i olika ämnen. Många artiklar finns i två varianter: enkel eller lång. Där finns även ett rikt bildmaterial.

Ordböcker finns på svenska, engelska, tyska, spanska, franska, arabiska samt ett 20-tal minoritetsspråk. Du har även tillgång till Norstedts svenska synonymordbok.

Play ger dig tillgång till filmer, dokumentärer eller program som du kan använda i din undervisning. Här finns UR-program för alla stadier och ämnen, ett urval av BBC:s högkvalitativa dokumentärfilmer för gymnasiet och Filmnavets faktafilmer för grundskolan.

Världens länder är en faktakälla där eleverna får kunskap om och kan jämföra världens länder samt utveckla sin förmåga att förstå sammanhang och dra slutsatser om globala frågeställningar.

E-språk är ett undervisningsmaterial på engelska, spanska, franska, tyska och svenska där eleverna tränar läs- och hörförståelse.

Temapaket är ett undervisningsmaterial för olika åldrar, vilket är knutet till läroplanen. Här finns bland annat praktiska aktiviteter, faktafrågor, fördjupningar, animationer och länktips inom skilda ämnen. 

Inloggning i NE

Om du är uppkopplad på Varbergsnätet kommer du alltid åt NE. För att kunna använda tjänsten ex. hemma behöver du skapa ett personligt konto. Under Varbergs kommun uppe i högra hörnet på NE:s startsida kan du skapa ett personligt konto. Du måste vara inloggad på Varbergsnätet för att kunna skapa ett personligt konto.

Strömmande media från GR

GR utbildning

GR Utbildning Läromedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder ett omfattande utbud av film, TV- och radioprogram. Allt material finns presenterat på nätet och kan ses direkt som strömmande via internet. Lärare kan bjuda in sina elever för att få ett eget elevkonto.

För att kunna titta på film i mobil eller på iPad finns en app, SLI:SE Play.

Inloggning

Du loggar in på GR Utbildning via www.sli.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du skapar ett konto med din e-postadress du har i arbetet.

Swedish Film

Swedish Film

Vi har en Swedish Film-licens. Den ger dig möjlighet att visa filmer i verksamheten, d.v.s. filmer som är köpta i butik och avsedda för privat bruk.

Appar och program

Appar och program för nyanlända och modersmål

Här hittar du tips på appar och program som kan användas i mötet och undervsiningen av nyanlända barn och elever samt i ämnet modersmål.

App-paket för nyanlända elever

Widgit Writer

Skanner & Översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Ta en bild på en text, översätt och läs upp.

 

Say hi

SayHilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - du kan tala in det du vill ha översatt och sedan få  det uppläst på t ex. arabiska.

 

 

Say hi

Google översättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Översätter texter till över 90 språk. 

 

Grid Player

Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Svenska synonymer. 

 

 

ILT

Inläsningstjänst länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster- Har inläst litteratur på
svenska och Studiestöd på några språk.
Vi har kommunlicens på denna tjäns

Grid Player

Språkkistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Vardagsord uppdelat på 10 olika teman, pekbok.

 

Lär dig svenska -fabulo

Lär dig svenska - Fabulolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - genom att känna igen ord och   bilder, hitta det saknade ordet, fullborda meningar och meningsbyggnad. Finns översatt till en mängd språk.

Lär dig svenska -fabulo

Läskodenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - öva på det latinska alfabetet.

 

 

Lär dig svenska -fabulo

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud.
Vi har kommunlicens på denna tjänst!  Läs mer om hur man loggar in under NE.

 


I mötet med nyanlända  vårdnadshavare

Say hi

Say Hi länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Med SayHi kan du tala in det du vill ha översatt och sedan få det uppläst på ett annat språk.

Say hi

Google översätt
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Översätter texter till över 90 språk. 


Widgit Writer

Widgit Writer
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Via Widget Writer kan du få symboler över din text medan du skriver den. Går att köpa symbolerna direkt i appen eller köpa användarlicens för Widgit Online, där appen ingår

Grid Player

Grid player
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Grid Player är en alternativ och kompletterande kommunikations App för personer som inte kan tala eller har otydligt tal för att kommunicera. Meningar som du skapar läses upp.

Grid Player

Språkkistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Med Språkkistan kan du öva vardagsord uppdelat på 10 olika teman, pekbok.

Lär dig svenska -fabulo

Lär dig svenska - Fabulolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fabulo Lär dig svenska genom att känna igen ord och bilder, hitta det saknade ordet, fullborda meningar och meningsbyggnad. Finns översatt  till en mängd språk.

I ett tidigt stadie av läs- och skrivutvecklingen

Widgit Writer

Widgit Writer
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Via Widget Writer kan du få symboler över din text medan du skriver den. Går att köpa symbolerna direkt i appen eller köpa användarlicens för Widgit Online, där appen ingår

Alfa appen

Alfa Appenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Bokstavsinlärning där de går igenom bokstävernas namn, form, ljud, ordning och hur de skrivs.

Läs kod

LäsKodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lär sig läsa och skriva på svenska/bilderna. Passar även lite äldre elever.

Modersmålsundervisning

iPad i modersmålsundervisningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
På en iPad finns en rad inställningar som kan användas i modersmålsundervisningen.

  • Diktering (allmänt-tangentbord-aktivera diktering)
  • Tangentbord (allmänt-tangentbord-lägg till nytt)
  • Ordprediktion, finns för de större språken. Talsyntes (allmänt-hjälpmedel-tal-läs upp markering). Välj sedan den röst/språk du vill ha.
  • Lägg till språk  (allmänt - språk och region - lägg till språk)  

Glosboken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva ordförrådet på flera olika språk.

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. 
Barn- och utbildningsförvaltningen har kommunlicens på NE.Läs mer om hur du loggar in under Kommunlicenser/NE.

Keyman freelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ladda hem flera tangentbord.

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Inläsningstjänst har inläst litteratur på svenska och studiestöd på några språk. Barn- och utbildningsförvatningen har kommunlicens på Inläsningstjänst.Läs mer om hur du loggar in under Kommunlicenser/Inläsningstjänst.

Explain Everythinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Spelar in det du skriver och berättar.

Sock Puppetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa animerad dockteater på det språk som önskas.

Puppet Pals 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa animerad film.

Exempel på inbäddad video från Varbergs kommuns officiella YouTube-kanal.

Appar och program för Svenska som andraspråk, SvA

Här hittar du som arbetar med Svenska som andraspråk, SvA, tips på appar som fungerar bra i undervisningen. Du hittar även tips på språkutvecklande appar och appar som stödjer läs- och skrivutvecklingen.

För elever som lär sig ett andraspråk

Skolstil 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skriv en text och få bokstavsljuden, orden och meningarna upplästa.

Oribi Writerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i samma app.

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Inläsningstjänst har inläst litteratur på svenska och studiestöd på några språk. Barn- och utbildningsförvatningen har kommunlicens på Inläsningstjänst.Läs mer om hur du loggar in under Kommunlicenser/Inläsningstjänst.

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. 
Barn- och utbildningsförvaltningen har kommunlicens på NE.Läs mer om hur du loggar in under Kommunlicenser/NE.

Glosboken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva ordförrådet på flera olika språk.

Poppletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Via Pooplet skapas enkla tankekartor för att tydliggöra och strukturera innehåll och kunskap.

Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Hitta synonymer på svenska ord.

Explain Everythinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Spelar in det du skriver och berättar.

Språk-, läs- och skrivutveckling

Memorialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Med Memoria kan du tillverka egna övningar med ord och begrepp.

Färger och fordonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på färger och ord med fordonstema.

Spökbuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på prepositioner via Spökbus.

Monsterlandet 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på motsatsord.

Monsterlandet 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på flera motsatsord.

Bornholmsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på språklig medvetenhet.

Ljudleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Upptäck sambandet mellan bokstäver och deras bokstavsljud.

Claro ScanPenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fotografera en text och få den uppläst med talsyntes.

Snap Typelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fotografera ex. en uppgift och skriv svaren direkt i din iPad.

Ord i fokuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Bredda och förbättra ordförrådet med Ord i fokus.  

Appar och program för ämnet Svenska

Här hittar du tips på appar och program som stödjer språkutvecklig, uttal, läs- och skrivutveckling samt elever i behov av extra stöd.

Extra stöd

Inställningar på iPad

  • Diktering (allmänt - tangentbord - aktivera diktering)
  • Talsyntes  (allmänt - hjälpmedel - tal - läs upp markering)

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lyssna på läromedel direkt i din telefon eller iPad.

Legimuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Med Legimus kan elever med någon form av läshinder lyssna på skönlitterära böcker. Skolbibliotekarien på din skola kan hjälpa till med att skapa ett konto.

Oribi Writerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Oribi Writer erbjuder rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i en och samma app.

ClaroSpeaklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Talsyntes med både lässtöd och skrivstöd.

Claro ScanPenlänk till annan webbplats
Fotografera av en text och få den direkt uppläst med talsyntes.

Snap Typelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fotografera ex. en uppgift och skriv svaren direkt i din iPad.

Poppletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Via Pooplet skapas enkla tankekartor för att tydliggöra och strukturera innehåll och kunskap.

Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Hitta synonymer på svenska ord.

Mental Notelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gör anteckningar med text, ljud och bild.

Läs- och skrivutveckling

Bornholmsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på språklig medvetenhet.

Ljudleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Upptäck sambandet mellan bokstäver och deras bokstavsljud.

Skolstil 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skriv en text och få bokstavsljuden, orden och meningarna upplästa.

Skriv och Läslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa böcker och utveckla skrivförmågan, inspirerat av ASL.

Bokstavspussellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ljuda ihop ord med hjälp av Bokstavspussel.

Lyssna och läslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Med Lyssna och lös kan elever träna läsning genom helordsmetoden.

Happi Stavarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lös korsord med på olika svårighetsnivåer.

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. Varbergs kommun licens på denna tjänst, läs mer under NE.

Författa med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa ett eget bibliotek med dokument för olika texter: berättelser, uppsatser, dikter, historier och sagor. Varbergs kommun har licens på denna tjänst, läs mer under NE.

Stava med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på att stava genom att pussla ihop bokstäver till ord. Varbergs kommun har licens på denna tjänst, läs mer under NE.

Inläsningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lyssna på läromedel direkt i mobiltelefon eller iPad. Varbergs kommun har licens på denna tjänst, läs mer under Inläsningstjänst.

Oribi Writerlänk till annan webbplats
Oribi Writer erbjuder rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes i en och samma app.

Språkutveckling

Småbarnsljud 123länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Omfattande pekbok för de yngsta barnen.

Lek med Fredlänk till annan webbplats
En interaktiv pekbok för de yngsta barnen.

NalleMix 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lär de yngre barnen sortera och kategorisera saker.

Färger och fordonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på färger och ord med fordonstema.

Spökbuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på prepositioner via Spökbus.

Monsterlandet 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på motsatsord.

Monsterlandet 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på flera motsatsord.

Bornholmsleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på språklig medvetenhet.

Ljudleklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Upptäck sambandet mellan bokstäver och deras bokstavsljud.

Sock Puppetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa en animerad dockteater med sockar.

Memorialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa och spela memory med bilder från appen eller egna bilder via Memoria.

Min sagalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Spela in sagor med din röst till färdiga bildserier.

Berätta med NElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa egna berättelser genom att skriva, filma, fotografera, rita och spela in ljud. Varbergs kommun licens på denna tjänst, läs mer under NE.

Book Creatorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skapa egna böcker med text, foto, film, ljud och illustrationer.

Isequenceslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Träna berättande och känslouttryck med sekvensbilder i Isequences.

Uttal

Bappapplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Interaktiv språkapp med Babblarna för de yngsta barnen. 
 
Fonemolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva språkljuden med memory.

Fonemixolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva språkljud och betoning.

Fonemo Supralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på rd, rn, rs och rt.

Fonemo Miniparlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Öva på minimala ordpar.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter